50 nyanser av livet som pensionär

A selfie a day keeps sadness away

Så skriver en kvinna i en av dagstidningarna här. Hon har cancer och har behandlats med cellgift vilket resulterat i att hon tappat håret. ’Selfies’ som hon tagit med en massa olika galna hattar på har fått både henne och många andra cancerpatienter att skratta och känna hopp.

Men det finns också allvarliga nackdelar med dagens ’selfietrend’, t ex  ’selfie deaths’ och Body Dysmorphic Disorder, d v s när man tvångsmässigt försöker hitta de ’rätta vinklarna’ för att göra ett perfekt intryck. För perfekt ska man helst vara. Måste erkänna att det är länge sen jag var i närheten av att vara perfekt;O)  Eiffeltornet är förresten den populäraste bakgrunden för en ’selfie’, tätt följd av Disney World och Burj Khalifa (världens högsta byggnad).

Så varför tar man ’selfies’? En av anledningarna är behovet av att bli ’gillad’, bekräftad, sedd och att få positiv förstärkning av andra. Det kanske vore bättre och viktigare att spegla sitt inre och ta reda på varför det är så viktigt att ständigt bli bekräftad. Idag lägger vi oändliga resurser på ytan men mycket litet på att utveckla insidan. Det är ändå insidan som avgör hur vi mår och hur vi klarar av att hantera våra liv. Vi vet t ex att allt fler unga människor mår så dåligt att de tar sina liv.

Det är viktigt att komma ihåg att inget man lägger ut på nätet är privat. Allt man publicerar på t ex Facebook finns där för evigt. Man äger inte rätten till det man publicerat där. Det får mig att avstå från Facebook m fl sociala medier. Allt man lägger ut där kan i värsta fall bli en förstasidesnyhet i en framtida dagstidning.

På senare tid har det blivit allt vanligare att arbetsgivare genomsöker sociala medier för att få veta mer om dem som söker jobb på deras företag. Vill jag verkligen stå för de bilder jag la ut när jag var tonåring? Står jag fortfarande för de åsikter jag gav uttryck för då, de sammanhang jag förekom i? Ta t ex Sofia Hellqvist, som om några månader ska gifta sig med prins Carl Philip. Hon har fått betala ett högt pris för allt som finns på nätet från hennes tid som utvikningstjej och deltagare i Paradise Hotel.

Är det förresten inte märkligt att oavsett land och religion har ’selfies’ och sociala medier gjort stor succé runtom i världen? I Expressens nätupplaga finns bloggarna Viktoria Silvstedt och Rebecca Stella. Den första är redan en etablerad modell och den andra hoppas antagligen på att bli det. Damerna verkar inte göra annat än posera i olika sammanhang och kläder, hänga med kändisar, festa runt och skriva om detta i Expressen. Affärsidén är att ständigt visa upp sig för sina ’följare’ och att bli gillad av så många som möjligt. Det måste vara jobbigt för dagens unga att ha dessa kvinnor som ideal. Undra på att många mår dåligt!

Gissa om det känns skönt att ha uppnått ’tantstatus’;O) Bekvämt också. Jag känner mig nästan som ett årgångsvin färdigt att avnjutas med alla sinnen; bra kulör, överraskande bouquet, moget, kryddigt och med smak av mörk choklad. Det enda som kanske inte är ’typiskt tant’ med mig är möjligen att jag vintertid bor och jobbar på arabiska halvön av alla platser.

 

En kommentar

  1. Gunmari Palmquist

    Håller helt med dig. Selfies är för mig helt otroligt konstigt. Man vill säkert ”uppnå” något, fast jag kan inte förstå vad…kanske beror det på mitt eget dåliga intresse eller nyfikenhet av vilka som gör vad.
    Vare sig kungar eller berömdheter får mig att ”gå igång” ….
    Det är tråkigt att den här sortens egenintresse är så utbrett idag….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.