50 nyanser av livet som pensionär

Hem till gården igen

 Så är jag då hemma igen från mitt vinteräventyr. Det känns riktigt bra. Här är det rätt långt till oroshärdarna i arabvärlden. Eftersom Saudiarabien tillsammans med andra medlemmar i gulfunionen, t ex Förenade Arabemiraten, bombat i Jemen några veckor, fanns en risk att oroligheterna skulle kunna spridas till de anfallande staterna. I Jemen finns Al Kaida, Houtirebeller, IS och andra opålitliga grupperingar och de känns inte särskilt förtroendeingivande. Man vet aldrig vem som slår till var.

Sista kvällen i Emiraten hade hotellet ordnat ett ’farewell party’ för mig som heter duga. Där deltog städare, serveringspersonal, avdelningschefer och VD m fl. När man ses flera gånger per dygn under så lång tid, blir man som en i familjen och det känns inte så lätt att skiljas. Eftersom jag inte förrän en timme innan festen visste om jag ska åka tillbaka dit nästa säsong, var det många tårfyllda ögon sista dagen. Gissa om det kändes härligt att kunna meddela att jag kommer tillbaka till ’familjen’ i oktober!

Att vara borta drygt sex månader är inte någon lång tid men ändå tillräckligt lång för att se saker här hemma som man inte såg tidigare. Bland det första jag lade märke till är nedskräpningen utomhus. I Emiraten slängs det väldigt mycket skräp längs vägar och i tätbebyggda områden. Nu ser jag att vi även i Sverige skräpar ned som aldrig förr. ’Håll Sverige rent’ har tydligen tappat effekt. På många ställen ligger muggar, påsar, förpackningar, flaskor och burkar från snabbmatskedjor. Det är illa. Orkar man gå och handla mat eller annan förtäring borde man också orka stoppa skräpet i papperskorgar som det ofta finns gott om i tätbebyggda områden. Jag efterlyser en allmän skärpning för vem vill ha ett nytt ’Lortsverige’?

Flera av mina vänner och bekanta frågar vad jag tycker om vädret här hemma. Om man som jag får sitt lystmäte av sol och värme hela vintern är vädret inte så viktigt när man kommer hem. Då är det viktigaste att träffa alla nära och kära och att förbereda för sommarhalvåret. Det är ett privilegium att kunna ta tillvara det bästa av två världar och få sol och värme nästan hela året och att hinna hem i tid för att se och njuta av vårens alla blommor och grönskande träd och buskar.

Nu har jag hela sommaren framför mig och det känns underbart. Att öppna upp i sommarstugan på Höga Kusten är lika efterlängtat varje vår. Där kan jag i fulla drag njuta av rofyllda morgnar och av att vara ’friherrinna’ på heltid. Det är ingen konst att fördriva tiden där. Jag gillar att pyssla, umgås med alla jag inte träffar under vintern, golfa, läsa m m. Att vara pensionär och frisk är en gåva som man inte kan ta för given. Hälsan avgör både hur länge jag kan fortsätta att tillbringa vintrarna i värmen och somrarna i sommarstugan.

Under sommarledigheten kommer jag nog att göra bara något enstaka inlägg här på bloggen, men i oktober återkommer jag med inlägg varje vecka igen. Till dess önskar jag dig en härlig sommar full av avkoppling, värme, sol och spännande upplevelser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.