50 nyanser av livet som pensionär

Min nedkomst

Västerbottningar mår bäst i hela Sverige enl VästerbottensKuriren. I år igen! Jag undrar vad mina mor- och farföräldrar skulle ha sagt om de blivit ombedda att vara med i en sådan undersökning. I Dubai ska man försöka förmå invånarna att känna sig lyckligare. Man är f n ’bara’ på 25:e plats i världsligan för lyckliga medborgare.

Det är intressant hur det blivit allt viktigare att mäta lycka, nöjdhet, ’må brafaktor’ m m. Om man lyckas uppnå ett högt, positivt resultat används det sedan i företagens annonser och övr marknadsföring. Hur ett företag bemöter sina kunder, klienter etc är ändå den bästa indikatorn på hur personalen mår och trivs på jobbet. Det är viktigare än att läsa om vilket index man uppnått.

Jag kan i alla fall avslöja att denna västerbottning nu är på plats i Förenade Emiraten igen och hon känner sig nöjd, lycklig, frisk och mår utmärkt. Det känns jättebra att vara tillbaka här nere på arabiska halvön och att vara omgiven av så mycket mänsklig värme, förtroende, tillgivenhet, vänskap och omtanke från alla jag har att göra med här. Jag vet inte hur många som kramat om mig på hotellet, på golfklubben och i de affärer jag ofta handlar i och berättat hur de väntat på att jag ska komma tillbaka snart.

Min ’arabiska familj’ som till största delen är ’gästarbetare’ här gör allt för att jag ska trivas. Och självfallet erbjuder livet på ett femstjärnigt hotell en behaglig och bekväm tillvaro. Jag nyper mig ofta i armen för att kontrollera att jag inte drömmer. Aldrig hade jag kunnat drömma om en sådan pensionärstillvaro! Två vintrar i Sharm el Sheikh, två vintrar på Gran Canaria och nu tredje vintern i Emiraten har jag redan avverkat. Om hälsan står mig bi kanske jag kan hoppas på några till. Att vara frisk, kunna se och höra, kunna röra sig och behålla sin tankeförmåga är ingen självklarhet när man blir gammal. Det är en nåd att stilla be om.

En stor trivselfaktor här är förstås klimatet. Här skiner solen praktiskt taget jämt. Det är fortfarande i varmaste laget med temperaturer mellan 33 och 36, men inom några veckor hoppas jag att det bara är 28-30 grader. Havet precis utanför hotellet (Arabiska/Persiska viken) är nog minst 30 grader än och ger inte så mycket svalka, men det tilltalar en badkruka som jag. Det blir rätt svettigt på golfbanan mitt på dagen även om golfbilarna med tak ger viss lindring.

Ni som följt mina personliga bloggar och 50 nyanser av livet som pensionär har antagligen förstått att Emiraten är ett riktigt högkostnadsställe med stor komfort och säkerhet för invånare och besökare. För att göra det ännu lättare för folk att ta sig hit är Dubais vision nu att bygga ett globalt flygnav, ”the aviation capital of the world” som Dubais regent uttrycker det. Han säger också att för att konkurrera inom flyget krävs en intellektuell infrastruktur; utveckling och förnyelse samt nya produkter, teknologier och tjänster. Såg för några dagar sedan att också Arlanda planerar utbyggnad – igen. Tänk, att man aldrig kan bygga nog stort redan från början!

Hemma råder det stor brist på bostäder och regeringen förbereder tältläger för att alla migranter som nu strömmar in ska ”få tak över huvudet”. I Dubai är det också svårt med bostad trots att många står tomma. Här är det inte brist på bostäder utan på bostäder man kan hyra för någorlunda rimliga priser. Hyresnivån är helt galen. Fastighetsägaren kan höja hyran med 5 % per år under kontraktstiden (ofta 3 år), men när man förnyar kontraktet kan han höja mycket mer. Han tjänar faktiskt på att hyresgästen flyttar, för då kan han skriva ett nytt kontrakt med någon annan och sätta den grundhyra han vill. Hemma vill fastighetsägare gärna ha hyresgäster som stannar länge.

Att hyra ett radhus/hus i ett bra område i Dubai kostar från några hundra tusen AED (SEK 2:50 för 1 AED) och uppåt. Det säger sig självt att det bara är inhyrda utländska rådgivare, specialister etc med bostadsersättning som har råd med det. Förutom hyra drar vatten och el/AC ytterligare ett par tusen AED per månad. När värmen är 45-50 grader maj-september klarar man sig inte utan AC dygnet runt. Det är en klar fördel om man som jag kan åka hem i april och komma tillbaka i oktober.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.