Samarbete eller taggtråd ?

Att politiken i Storuman kan bjuda på överraskningar är känt, senaste KS var inget undantag. De borgerliga partierna m, fp, c, kd och kl hade i gemensam skrivelse krävt att allt samarbete med grannkommunen Lycksele (Lyst-samarbetet) skulle upphöra för nu ville man "röra om i grytan" som det hette.  Åtgärden skulle bl.a. syfta till att Rikstrafiken skulle böja sig för en annalkande katastrof om  Lyst-samarbetet havererar,  personligen tror jag inte att Rikstrafiken tar någon hänsyn till käbbel mellan två kommuner.  Tidigare har alla varit eniga om att samarbete över kommungränserna är nödvändigt för att vi skall effektivisera och spara pengar men nu var dessa kriterier inte längre intressanta.   

Jag förstod ingenting förrän dessa herrar unisont framförde sin frustration över att Lyckseles kommunalråd inte var beredd att stötta en upphandling av flyget på Gunnarn, Lyst-samarbetet hade till min förvåning plötsligt blivit en flygfråga. Dessa herrars upprördhet är förvånande eftersom det inte är någon nyhet att inlandskommunerna aldrig kunnat samarbeta om flyget. Liknande uppträdande kanske man kan förvänta sig av småpojkar i den värsta trotsåldern men inte från vuxna ansvarstagande politiker där nästa alla är folkvalda.

Jag tror i motsats till borgarna inte på modellen att spänna taggtråd efter kommungränsen Lycksele-Storuman, jag tror inte heller på den taggtråd som redan finns vid Gränsbäcken i vår egen kommun och med facit i hand när det gäller nej till  turistutvecklingen och  nej till kommundelsnämnd i Tärnafjällen vet vi  att taggtrådspartierna agerar även där.

Man har uppenbarligen glömt att när man bygger murar eller spänner upp taggtråd för att utestänga andra stänger man samtidigt in sig själv.

Tiden är inne att borgarna plockar fram stålullen och börjar skrubba de egna vidbrända grytorna i stället för att röra om i andras grytor.

36 kommentarer

  1. Tröttåless

    Herregud och fru gud och herre lilla jesusbarnet! Fattar inte dom här att det är dags att städa upp i den egna kommunen och att vägen till ett levande inland inte går genom kupper och byaslagsmål??? Nu får dom väl för fan ge sig! Vad har vi gjort för att få dom här maktgalningarna? MAKTSKIFTE NU!

  2. Olof Finnström

    När man blir desperat gör man misstag! De faller på eget grepp, det är val snart och förhoppningsvis så har människor insett att inga mer fadäser av den här typen som flygplatsen något mer, där allting annat blir isidosatt i Kommunen.Vi ska se till att vi får rätt person på rätt plats när vi kryssar på person i valet.

  3. Krister Klermalm

    Det ska kunnas att samarbeta och samverka ihop över kommungränserna utan att för den skull behöva skapa större kommun enheter för att det ska fungera. Att det ska gå att utveckla och använda resurserna bättre sätt. Till vinning för hos här uppe i norra sverige.

  4. Håkan Rombe

    Det är med förvåning jag läser om demonstrationen mot samarbetet mellan kommunerna. När det gäller flyget verkar det mesta nu gå med hjälp av betingade reflexer. Rent skrattretande förutsägbart. Efter valet i höst måste vi få politiker som främjar samarbete och inte sysslar med skyttegravskrig och sandlåda. Detsamma gäller förhoppningsvis även samarbetet mellan kommundelarna INOM kommunen. Bra formulerad blogg. Jag bugar.

  5. Erold

    Ett samarbete som är riktat åt ett håll kallar jag inte samarbete.
    Men tycker du att vi skall samarbeta på den enes premisser ,så får det stå för dig o B-G,som IT,nationalpark,flyg och skolor tex
    Fungerar inte samarbetet då vi har påtalat det ,så är det mer rakryggat att bryta samarbetet istället ,eller tycker ni att vi skall fortsätta på de premisserna?
    Sandlådan hålls det på med då man inte står upp för det avtal man ingått i!
    Och du Håkan hänvisar alltid till valet,men för min del så gäller de strategier vi har ,oavsett vilket datum före eller efter valet som står i kalendern.

  6. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Jag tror inte på kommunsammanslagning till storkommuner, men samarbete över kommungränserna anser jag att vi har allt att tjäna på, och här är det ju upp till oss hur samarbetet fungerar?! Men att säga upp samarbetet därför att Lycksele hellre satsar på sin egna flygplats, än att samarbeta kring Gunnarn, är rent ut barnsligt, tycker jag!

  7. Erold

    Barnsligt…..vad vet du om denna fråga Marianne,och vad som föregåtts detta ställningstagande.
    Klappa mig gärna på huvudet,med uttryck som”barnsligt”… och vill du att vi skall hålla oss till förlöjligande uttryck så kan jag ogärna försöka nedvärdera er också,om du tror att detta för bloggandet framåt!

  8. B-G. Burman

    Att Erold och co. har samarbetsproblem har vi lärt oss 3 avhopp under mandatperioden inger inget förtroende. Det skall bli kul att se väljarnas reaktion. Hur länge kommer den nya taggtrådsalliansen att hålla, väntar med spänning på nästa avhopp.

  9. Rickard

    Men Erold de du säger å de hunna skit stopp vi i samma påse! Du pratar ju som om du vore ett barn ibland och har aldrig sett dig som en riktig politiker utan någon som kom från ett ovårdat hus och försöker sig på något man inte förstår sig på alls! Finns vissa som är ämnad för sådana uppdrag och vissa som ska hålla sig borta!
    Gå en kurs eller någonting så du kan bli något istället! Politik är inte din grej tyvärr enligt mig mfl.
    Samarbete är hur du än vrider och vänder på det något positivt och klokt!
    Och mycket bra skrivet av dig Burman!

  10. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Jag vet vad som framkom vid KS mötet, och det handlade om just detta, att LYST samarbetet skulle avbrytas pga ovilja från Lycksele att föra fram Gunnarn, och det tycker jag är barnsligt!
    Och sådana barnsligheter för knappast kommunen framåt!

  11. Krister Klermalm

    Utav min egen åsikt kring detta så behövs det en annan styrning i Lyckselle kommun. Vi behöver en ledning som vill göra det bättre för oss här i inlandet så ock för övrigt i Norrland. Min egna politiska ståndpunkt med flygplatserna är att vi kan ha en gemesam flygfält för inlandet och ha transfer kommunikationer till flyget.
    Bättre kommunikationer för övrigt behöver vi huvudtaget att få bättre tillväxt och användning av våra resurser och tillgångar här uppe hos oss.
    Vi tre (L,S,V)kommuner skulle tjäna på samverkan av ett flygfält. Då behöver vi andra på dessa stolar som styr detta i höst.

  12. Rickard

    Men det är ju redan så att det pågår samarbete om en gemensam flygplats mellan Vilhelmina, Åsele, Dorotea och Strömsund under södra lappland. Och transfer finns för ynka 168kr enkel från åsele, dorotea och storuman till flygplatsen, hämtas vid dörren, hur skönt är inte det på vintern tex? Storuman har fått förfrågan om att vara med i samarbetet men bestämt tackat NEJ till detta. Så chansen har funnits men Storuman ville inte samarbeta. Nu går södra lappland frammåt med gemensam hemsida (www.sodralappland.se) och håller ihop. För samarbete är framtiden, ensam är inte stark i norrland 😉

  13. Henry Cruz

    Grattis till ALLA kommunmedborgare som röstar på kommunlistan i Storuman kommande val!!!!!!!!!!!!!!!! Avhopp = Harens sista natttraj innan han tar daglega.

  14. Erold

    För oss i Kl räcker det med att hålla på sakfrågorna och därmed ingångna avtal i dessa sakfrågor,men bl.a V,s kvarvarande politiker verkar bara kunna försöka ” mobba” i bloggar för att tro sig göra ett bra jobb.
    Visa på intresse och praktiskt politikerjobb istället för såna mogna uttalanden!
    VAD har ni åstadkommit FÖR storumans kommun som skulle göra att ni skulle vara nåt alternativ,förrutom att bromsa utvecklingen.
    Skriv gärna nåt kreativt för en gångs skull!

  15. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Erold, problemet är nog att vi inte är på samma plan när vi talar om kreativitet, praktiskt politikerjobb, mogna uttalanden eller att bromsa utvecklingen!

    För mej är inte flyget den enda och viktigaste frågan för vår kommun. För mej är skolan, vården, omsorgen, kommunal service, jobben, företagen, sammanhållningen, demokratin…ja, det finns väldigt många saker som är viktigare för komunens utveckling och framtid än flyget på Gunnarn! Och att stjälpa samarbetet med andra inlandskommuner på grund av flyget på Gunnarn tycker jag strider både mot kreativitet,utveckling och mognad!

  16. Erold

    Marianne…Jag är inte låst fast i bara flygfrågor,men det verkar ni hänvisa till i alla era skrivanden…
    Förklara för mig vad ni åstadkommit ,FÖRRUTOM att ideligen haka upp er på flygfrågan!
    Vi håller på med bra många andra frågor som vi kommer att bevisa vår strategi,men vad gör ni med allt detta du skriver ni engagerar er för?
    Kom med nåt konkret för en gångs skull!!!

  17. Rickard

    Men Erold…när kom du med något kreativt sist? Du säger att andra bromsar utvecklingen, men ni bromsar ju allt annat genom att bromsa kommunens ekonomi! Du kan inte säga att det inte drabbar andra verksamheter för du vet lika väl som alla andra att kommunen inte hade 22 miljoner över när flyget upphandlades utan att detta ska SPARAS IN kommande 3 år! Undra vem som drar i bromsen?
    Ägna dig åt något du kan istället för politik och matte!

  18. Rickard

    Erold…du kan ju alltid läsa artikeln här och försöka förstå att samarbete är framtiden och det som verkar positivt hos dom RIKTIGA politikerna och andra viktiga instanser

    http://ltz.se/nyheter/stromsund/1.2092858-kommunen-hoppas-att-battre-infrastruktur-ska-ge-uppsving

    Är inte detta en bra artikel istället för en artikel om besparingar? Att man hjälps åt?

    Ibland tror jag nästan att du skulle blivit stå upp komiker 😀
    För så fort du skriver så skrattar jag he he

  19. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Jag tycker nog att jag är tämligen konkret varje gång jag svarar dig Erold!
    Samarbetet med Lycksele är väl en av flera saker som vi, tillsammans med andra åstadkommit?!
    Det är ganska kul att du säger att vi hakar upp oss i flygfrågan??!!

  20. Stefan

    Att driva med Errold, utan att själv bidra med ett enda vettigt argument, är ganska patetiskt. Men det är väl så att dumhet kan döljas med sarkasm och spydigheter.
    Att tänka innan man skriver kan vara en nyttig övning, den kan ge oanade insikter.

  21. Erold

    Marianne :SAMARBETE,kreativitet,utveckling och mognad …Förklara då din inställning till samarbete, då du tidigare påstod att du skrivit på en lista som cirkulerat i fjällregionerna,som det stod att ni ville dela på denna kommun.(kallas detta också samarbete?)
    Vill ni det så är det väl bara att göra slag i saken istället för att sabba för mycket som håller på att hända i den östra delen av kommunen.
    Har du märkt nåt av detta i våra (KL) beslut,och isåfall på vilket vis i besluten?
    Och Tack Stefan,det värmde!
    Rickard finns ingen anledning att besvara,men än så länge har mycket gått vår väg!

  22. Rickard

    Erold…om flyget är så viktigt för kommunen och inget samarbete behövs…varför flygs det inte längre då? Är det bara du och dina ”kompisar” som ser alla inkomster som det ger i kommunen? Eller ÄR det verkligen så att det inte finns pengar för flyg? Skriv gärna en redovisning för hur många miljoner ni fick igen pga flyget som ni bekostat nu av skattepengarna. Vem har märkt av skillnaden på dessa 1½ år?

  23. politikerdiskussioner...

    Politikerbloggar är i många fall bra och upplysande, under förutsättningen att politikerna själva är någorlunda bra och upplysta… När det gäller Erold, Marianne, Henry mfl så verkar dessa individer inte förstå att de genom sina mediala uttalanden drar ner byxorna på sig själva inför öppen ridå. Den enda som behärskar detta verktyg är Håkan Rombe. Jag har aldrig röstat blått men kommer troligtvis ändå lägga min röst på Håkan eftersom vettiga alternativ lyser med sin frånvaro. Utan dessa bloggar och kommentarer hade jag åtminstone varit lyckligt ovetande om hur illa det är ställt…

  24. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Listan du pratar om cirkulerade för flera år sedan, tror tom det kan ha varit före den här mandatperioden, och jag skrev på den som en markering! Jag är emot kommunsammanslagningar!
    Vår kommunsammanslagning är dock redan ett faktum sedan nära 40 år, och jag varken jobbar för, eller tror på en kommundelning, det har jag försökt förklara för dej flera flera gånger! Jag tror däremot på att vi äntligen, efter alla dessa år måste börja samarbeta inom vår storkommun!I ett fungerande samarbete ger man och tar man! Ibland går det för ibland emot! Har märkt problem med samarbete i KL.s beslut!

  25. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    forts: Kommundelning är det mig veterligen bara en kommunpolitiker som talar om, och det är du Erold!
    Om det är att sabba för den ”östra kommundelen” som du säger, att säga ”nej” till att lägga skattemedel på Gunnarns flygfält, så får väl jag/ vi stå för det, men jag ser det mera som att vi ”räddar” HELA kommunen!

  26. Håkan Rombe

    Det troliga är att ett kommundelsråd bildas i Tärnaområdet med representation från alla partier i fullmäktige. Kommundelsnämnd anses bli för dyrt. Sittande så att säga lite på sidan (i Långsjöby) tycker jag mig märka att det inte bara är ens fel denna kommundelsträta. Storumandelen kan inte avsäga sig ansvar i detta. Dessutom tycker jag mig skönja en tredje kommundel nämligen Stensele, Barsele, Gunnarn och ev Åskilje, med flygplatsen som minsta gemensamma nämnare. Storuman står där som åsnan mellan hötapparna. Hur många miljoner har kommunkassan fått tillbaka på 1½ år av satsade 22 milj???

  27. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    ”Politikerdiskussioner”
    Du har alltså hellre förblivit oupplyst??

    Kanske har du alltid varit blå, innerst inne??

  28. politikerdiskussioner...

    Nä Marianne, i riksdagsvalet kommer jag att rösta på vänstern i vanlig ordning, som jag alltid gjort…

  29. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    ”Politikerdiskussioner”
    Låter bra att du tänker rösta V i riksdagsvalet!
    Vad är det du tycker att V ”missar” i kommunen?

  30. B-G. Burman

    Vilket pådrag det blev, min avsikt med inlägget var att upplysa vanligt folk om att det finns fartblinda politiker som gör grodor som kan skada kommunen. Uppskattat har det visat sig.
    Erold försöker i sina kommentarer framstå som den ende duglige politikern i kommunen, jag överlåter till väljarna att avgöra den saken. Är det Hawaiipolitik väljarna vill ha så är nog Erold den mest kompetente kandidaten.
    Personligen tror jag nog att både allmänhet och företagande önskar en mera långsiktig politik utan ”vingelpellar” med oförutsägbara humörsvängningar.

  31. erold

    B-G…Vem vill framstå som nåt annat än den mest duglige.
    Vilka skriver i bloggar ?
    Är det för att bevisa hur oduglig man är,eller att man vill att andra skall veta vad man gör i det privata????
    Visst har du bloggarna för att framstå som nåt?
    Och visst är det en rättighet att svara på det som folk skriver i dessa ?
    Jag tycker givetvis att jag har nåt att göra för utvecklingen i kommunen,och det verkar störa vissa att vi (KL) har hållit oss till det vi lovat,och inte hållit efter andra ”vingelpellar”inom det politiska.
    Kan du komma på nån fråga B-G som vi lovat,och som vi vinglat i?

  32. Rickard

    Men Erold…du är ju den som kommenterar MEST vad gäller bloggar. Du kanske inte har en egen men du skriver ju mer i andras bloggar än dom gör själv. Kasta inte sten i glashuset 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.