Vad gör vi ?

Inspirerad av Anneli Kroiks bloggande kan jag inte annat än fundera över hur alla övergrepp och diskriminerande beslut från myndighetshåll (läs Länsstyrelsen) kan få fortsätta. Nyligen har organisationen Fjälljägarna tagit beslut om att göra ett omtag för att i alla fall bilda opinion mot den segregering av fjällbefolkningen som Lsty. fortlöpande bedriver. Den intressantaste frågan kanske är om Länsstyrelsen har direktiv att diskriminera samerna som folk eller är det koruppta alternativt rasistiska tjänstemänn vid myndigheten som står för aparteidpolitiken. Sylvass  men  befogad fråga som kräver ett svar.

Länstidningarna mörkar den konflikt som uppstått, polisutredning gällande misstanke om överskjutning av älg verkar ha stannat upp, Folke Grubbströms dagbok beteckans som lögner, rättsväsendet VILL inte befatta sig med de problem som uppenbart finns, jag och några andra personer i det sk. Vapstenupproret har blivit utpekade som ICKE trovärdiga personer.  Det är vi som skall hängas ut för att etalissemanget inte vågar lägga korten på bordet, myndighetspersoner skyddar varandra och felet ligger hos vi som har kurage nog träda fram och tala om våra erfarenheter.  Publicistklubbens agerande mot Västerbottensnytt visar tydligt att klubbens medlemmar inte var närvarande den dag när man fick lära sig att journalister SKALL vara objektiva och opartiska i sitt arbete.

Det har nu gått så långt att vi måste uppmärksamma Sveriges aparteidpolitik i internationella media och dessa kontakter finns, där kommer troligen den Svenska präktigheten gällande demokrati, rättvisa och skyddet av urbefolkningen att  ifrågasättas internationellt.  Vår Landshövding har som gåva från Fjälljägarna fått Folke Grubbströms och Svante Isakssons böcker som tydligt skildrar de övergrepp som skett men det är väl tveksamt om Landshövdingen fördjupat sig i problematiken.

Dagen tjänstemän vid Länsmyndigheten som fortsatt envisas med att skydda sina företrädare kanske borde tänka om, mest för att skydda sig själva.

6 kommentarer

  1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Sverige har ett oförtjänt gott rykte vad det gäller demokrati och rättssäkerhet utomlands! Vi som lever mitt i Sveriges värsta konflikt härd, vet att rättssäkerheten i vårt vackra land, tyvärr inte lever upp till det ryktet! Julian Assange har en poäng där! Staten Sverige har kränkt, och kränker fortfarande delar av sin urbefolkning, frågan är om det rent av är medvetet?

  2. Ivar R

    Har du läst den här artikeln? Misstänkta tjuvfiskare frias
    http://www.vk.se/Article.jsp?article=437545 Det är i en annan kommun men problemet finns i hela fjällkedjan. Vad tycker du om dommen? Hur många bofasta har inte blivit fällda genom tiderna när dom har fiskat på samma vatten som sina fäder (sedvanerätt?).

  3. Ursamen

    Att jämföra med Mellanöstern är i mitt tycke att överdriva en del. Men det behöver för den skull inte förta allvaret i den djupa orättvisa som länsstyrelsen i Västerbotten bedrivit och fortsätter att bedriva. Det intressanta på sikt är hur världssamvetet och Staten Sverige skall gå till väga när demokratin slutligen skall omfatta även områden som från början var stulna lappskatteland. Att kräva landet åter är långsökt både för ursamer och nybyggarättlingar men att kräva en sanningsenlig historieskrivning som slutgiltligt utmynnar i ett demokratiskt ledarskap och förvaltning av fjällvärlden är en plikt för varje rättskaffens människa.
    Jag tror att början vore en tvärpolitisk församling bestående av sametingsdelegater, läns och kommunpolitiker med känsla för rätt och fel och som vågar TA FRÅGAN. Om inte de demolratiska krafterna vågar, ja då riskerar vi att hamna i en situation när Sverigedemokrater och andra diversiteter gör sig poäng av detta vårt gemensamma lidande.
    Kvar blir då förhållandet precis som det är och vi små människor som sitter med Svarte-Petter.

  4. maria

    Det du säger är så rätt, så rätt.

    Vad som för mej är mest graverande är inte Länsstyrelsens och landshövdingens agerande(eller icke-agerande om man så vill). De landshövdingar som vi haft i Västerbotten har inte varit speciellt intresserade av annat än klippa band och gräva spadtag.

    Nej, journalisternas feghet och publicistklubbens agerande mot de journalister som vågar påtala de kriminella handlingar som de inflyttade Karesuandosamerna gjort sej skyldiga till, är det som gör mej mest bekymrad. Polisen som ska utreda ärendet, tja. Vad ska man säga? Hade vi egentligen trott något annat än att det skulle bli ”brott går ej att styrka” .

    Det sägs att massmedia är den tredje statsmakten och sannerligen verkar det stämma. Journalisterna går samma breda väg som länsstyrelsen Västerbotten utan att överhuvudtaget tänka. Smala vägar är inget för dem. Kritisk granskning, jo, jag tackar jag.

    Tycker att både du och Anneli borde skaffa ett annat forum för era bloggar. VK är den-enligt min mening- fegaste av länstidningarna, och borde inte få det nöjet att härbergera era tankar, era ord.

  5. Bengt-Göran Burman

    Svar till Ursamen (2011-05-09 20:00)
    Du har så rätt, media och folkvalda vågar inte se verkligheten, har sjäv försökt väcka frågan i mitt eget parti och tyvärr upptäckt att fegheten är stor. Jag ger inte upp, en vacker dag bryts isen och jag har fortfarande tro på att Jonas Sjöstedt inser problemet så småningom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.