Telia och Vattenfall i glesbygd ?

Fick frågan i dag av en bekant "ha du i´nt betalat telefonräkningen för hä gå ju i´nt å ring åt dä".  Joo, några betalningsanmärkningar har jag inte men telia har beslutat att riva ledningarna för den fasta telefonin i Björkvattnet. Det är alltså Telia som inte har råd att behålla sina kunder. Nej, småbyar med litet kundunderlag är ingenting att satsa på, här rivs ledningarna för att man inte har råd med underhållet och folk i glesbygd räknas inte längre som kunder, vi är helt enkelt olönsamma. Tack Telia för den omtanken  jag sparar ca. 500 kr. i månaden på att vara utan fast telefon. Om någon skulle vilja nå mej så har jag min mobil 070-309 46 81 som fungerar ibland.

Vad blir konsekvensen av nätägarnas jakt på lönsamhet? Jag förstår att bonusarna till cheferna måste finansieras och då måste man plocka bort  alla som inte är lönsamma och genererar bonusar.   Det var väl ungefär Maud Olofssons inställning när hon sparkade f.d. vattenfallsbossen  självklar att olönsamma enheter måste bort när man vill sälja företag men vad blir konsekvensen. Jo en taskspark till glesbygden.  

Vattenfall som nätägare kanske har samma tänk, priset på el innebär att alla sparar allt man kan, i glesbygd kan vi installera jord /bergvärme, värmepumpar, man övergår till pellets, lågenergiapparater, mörkläggning av gator och vägar  och glesbygden blir plötsligt olönsam. Följden blir  att elförbrukningen sjunker till en nivå där nätägaren Vattenfall i likhet med Telia inte har råd att distribuera  el i  glesbygd. 

Med dagens borgerliga ideologi kanske glesbygden snart  sitter avskurna i stearinljusets sken och avundas välfärden i storstadens neonljus. En sak är jag dock säker på och det är en filosofi som jag hävdat fan så länge, en fjällbo kan man inte ta död på.

Men bonusar till cheferna är heliga och skall betalas oavsett lönsamhet och skit i glesbygden där folk  försöker läsa tidningen i skenet från vedspisen om vi i framtiden  får tidningen distribuerad.

12 kommentarer

  1. Sven

    Jag vill uppmärksamma dig på att SVT24 nattsändningar har uteslutit temperturangivelser för norrland! Har dom sålt oss utan att fråga, men skatt ska dom ha?

  2. fjällräven

    Kapitalism är svaret på det du söker och den stora garanten för att vi ska få leva i frihet och demokrati, även om direkt demokratin i Sverige endast utövas av folket vart fjärde år så är det ett av många accepterat system.
    De stora monopolföretagen som under statlig flagga överger glesbygd kan man ta som bevis på varför mångfald och konkurrens är så viktigt i en tid då alla människor särskilt i glesbygd inte räknas som en tillgång för alla dessa statliga jättar.

  3. Skogstjänstemannen

    Det taskigaste med dagens glesbygdspolitik är att ungdomen försvinner. En stark och viktig näring som skogsbruket har redan svårt att finna exvis, skogsmaskinförare. Än rullar vi med hjälp av ”gammpojkarna” men snart är det pensionärer av dem också.
    Den över 100- miljarder starka nettoexportförtjänsten riskerar att mista sin viktigaste beståndsdel nämligen människan bakom spakarna. Hjälper det att byta regering så är det nog dax.

  4. Åsa

    Det cyniska i kråksången är att regleringsbygderna på grund av utflyttningen följande vattenregleringarna förlorar de realvärden som regleringsföretagen villkorades med, exempelvis fasta telefonförbindelser i raststugor, frielsavtal till vissa fastigheter (där en liten klausul i en del kontrakt krävde att förmånstagaren måste vara bosatt å fastigheten). Allt sammantaget blir en nedåtgående malström som hotar att suga undan mattan ner i turbinerna för fjällbon. På en del ställen i Norrbotten monterar man nu ner telefonledningar som byttes bara för en fyra fem år sedan för man beräknar att kundunderlaget i framtiden kommer att tunnas ut. Jagar man bara arbetstillfällen i nuet? Det kostar ju att montera ner oxå.
    En svensk författare skrev en gång om glesbygden och staten, något i stil med att ”landet styrs nu av människor som inte längre älskar oss”. Frågan är om det någonsin har gjort det, och om det landet längre finns eller ens har funnits.
    Men det gläder mig att ingen tar död på fjällbon!

  5. arianne Johansson Bygget Mosekälla

    Men fjällräven, både el och tele marknaden tillhör ju de delar som avreglerats och konkuransutsats! Så då kanske vi lugnt kan vänta på att andra el och telebolag än Vattenfall och Telia, tar vid där de lägger nedr??

  6. Ivar

    Jag tror att det beror på det höga kopparpriset. Det ger mer inkomster att sälja ledningarna som skrot än vad de ger där de hänger. Vi har betalat de en gång med installationsavgifter och underhållet med abbonnemangsavgifter.

  7. Mörkret

    Precis som Johansson säger så är det avreglerat och konkurrensutsatt. Kanske är det dax att göra som Holland: Köp ut Vattenfall och återta ledningarna. Vattenfall kostar oss mer på utlandet, än strömmen vi förbrukar. Vem sparar vi åt?
    Men sedan kanske det är dax att vakna upp och ta tag i vår egen välfärd och utveckling här uppe i norr och inte sitta och invänta Storebrors allmosor.

    Förädla skogen här på plats och ta betalt för varorna.
    Återta de naturtillgångar vi har och sluta exportera strömen. Ringa kan vi väl göra som Crocodildandy eller så ser vi till att få in bredband överallt och äga det själva-cooperativt.

    Vi gör oss mer till offer än vi behöver, för att vi stillatigande bara väntar på storstatens bidrag.

    SJ-Vattenfall-Telia/folkaktien:-)
    Säkert kan vi ta tillbaks mer och lära oss ta betalt för tillgångarna.

    Gissa vart man funderar på att bygga vidkraften framgent?? Natura 2000 områden?? Och inte finns de i Södra delen av landet, där flesta folket åker trapporna upp.

  8. Inger

    Det kan då inte bli sämre för Norrland än vad det är nu. Vill man ha förändring måste man göra något, rösta på dem gör jag.

  9. Inger

    Hur mycket är Norrland värt i södra Sveriges ögon? Dra tillbaka de pengar som går härifrån till staten hit upp. Se till att huvudkontoren ska ligga där saker produceras. Mycket billigare lokalhyror, mycket lägre löner, och (enligt många småföretagare i söder) trognare och pålitligare anställda. OCH: De vill ut ur EU! Dit skickar vi en jädrans massa pengar som vi har bättre nytta av själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.