Vapsten i förnyelse.

Har följt utvecklingen av Vaapsten sijtes avsiktsförklaring med påföljande Umeåbesök. Konstaterar att  Inger  Baer  Ommas tagit till orda i SVT/ODDASAT där hon bl.a. anser att den som är missnöjd får gå till domstol. Vad som har hänt är väl att måttet för länge sedan runnit över och ursamerna har tröttnat på  att hela tiden bråka i Svenska domstolar där man dessutom upplever att rättssäkerheten inte är tryggad. 

I.B.O. "tillbakavisar anklagelser", vad jag kunnat se innehåller Vaapsten sijtes avsiktsförklaring inga anklagelser mot vare sig I.B.O eller rennäringen utan vänder sig mot det sätt Statens företrädare behandlat Vapstens ursamer. Vad finns att tillbakavisa, möjligen sanningen men det är nog inte hållbart i längden.

Det finns en del kommentarer på SVT/ODDASAT som naturligtvis skriver under signatur och som vittnar om att dessa personer blivit illa berörda av sanningen och verkligheten. Som sista desperata åtgärd går de till direkta personangrepp på bl.a. Anneli Kråik som bråkstake och mellan raderna "icke önskvärd".  Vi är många som gläds över att Anneli kommit till Björkvattendalen och som genom sitt idoga  arbete tänt en strimma av hopp bland Vapstens ursprungssamer.  Hon har verkligen gjort sig förtjänt över titeln årets Storumanbo, en ung samekvinna som kämpar för rättvisa bland samer som med stort intellekt och förmåga att formulera sig på ett solklart sätt åstadkommit storverk i Vapsten. Det kanske är just rättvisetänket som en del blir vettskrämda av eftersom det för många är ett helt nytt och skrämmande begrepp.

Naturligtvis är det många som samarbetar för att nå resultat, hela styrelsen i Vaapsten sijte och alla medlemmar som strävar mot ett gemensamt mål är mer än guld värda. Varför jag i huvudsak omnämnt Annelis insatser är just därför att hon av etablissemanget troligen uppfattas som den farligaste motståndaren. Kör så det ryker. 

Den som tillbakavisar Medmänskligheten, Rättvisan och Sanningen är dömd att misslyckas. 

15 kommentarer

  1. Inger

    Hej!
    Av en slump läser jag din blogg just nu. Och du skall få få svar på tal, på direkten så att säga. Jag är ingen som går omkring med en klump i magen pga att ni så kallade ursamer skändar oss andra samer, bla mig, min familj och alla mina nära renskötande arbetskamrater.
    Jag tar tjuren vid hornen! på direkten!

    Jag ser var dina sympatier finns.Det är vågat av dig att hylla med någon som uppenbarligen genom tiderna, har haft liknande rasistiska tilltag mot bla invandrare. Och då brukar man ju inte hyllas, om man som du är en sann vänsterpartist! -där alla människor har lika rätt till liv, land och arbete.

    Jag är nordsame,och därtill har mina båda föräldrar i alla led tillhört de renskötande samerna. De har varit nomader, med allt vad det inneburit. De har i alla led gett sin nästa generation sitt renskötar-arbete som arv. Jämförbart har detsamma gjorts inom jordbrukarkåren. Jag nämner det så du lättare kan förstå sammanhanget.
    Renskötarens arbete har varit att följa sina renhjordar genom årstiderna,och försörjas därav.Att vara nomadiserande same är något annat än att vara stationär i sin bosättning, och det har krävt mycket anpassning för att klara upp det vardagliga livet. De har alltid bott och verkat naturellt och mycket enkelt.Och funnits där renen är! Detta har varit självklart för oss samer som levt i de här sammanhangen. Och renen har krävt vårt följe för att klara sig genom flyttnignar och årstiderna. Och dessutom har det krävt att renskötaren kunnat arbeta kollektivt, dvs en för alla och alla för en!
    Och detta har ställt stora prov på såväl mental som fysiskt uthållighet,där villkoren skapas och förändras dag för dag.
    Detta livssätt låter väl ganska rätt för en vänsterpartist, som företräder den arbetande klassen?

    Nu till frågorna,de är nyfikna och närgågna, men du är ju politiker!
    Ogillar du oss renskötande samer? Om du svarar ja,så säg varför? Tycker du att du störts av oss?
    Har renskötare trängt ut eller tagit något av

  2. inger israelsson

    Ville bara säga att din uppfattning om kommentarerna på Oddasat/SVT överensstämmer med min iakttagelse. Skulle dessutom inte förvånas över om dessa personangrepp på Anneli och L-J skrivs av en enda person under olika pseudonymer, för språket ter sej tämligen likartat.

    Tycker att du ska kopiera över denna din bloggtext och lägga in på Oddasats kommentarsfält, för den kan vi nog alla ”Annelidiggare” skriva under på.

  3. Bengt-Göran Burman

    Svar till Inger (2012-03-28 18:12)
    Hej Inger B. Omma, kul att du av en ren slump läser min blogg, kanske inte så konstigt för många verkar gilla den. Gav du tummen upp ?
    Du skriver att jag SKÄNDAR er, att skända någon är ett väldigt starkt uttryck och min motfråga blir. På vilket sätt har jag skändat dig ? Här kräver jag ett svar. Du påstår vidare att någon i min omgivning sysslat med rasistiska tilltag mot bl.a. invandrare. Detta är något jag inte känner till men du kan väl ge mej ett tips på vem det kan vara.
    Sedan skall jag svara på dina direkta frågor.
    1. Ogillar jag renskötande samer ? Svaret är NEJ, jag umgås faktiskt med en del renägande samer, ett umgänge som är det allra bästa.
    2. Störs jag av er ? Bara när jag blir trampad på, ex. när jag offentligt blir kallad för förbannade luffarjävel.
    3. Har renskötare trängt ut eller tagit något ? Ja, med myndighetens hjälp har jag förlorat rätten till mina fäders marker med allt vad det innebär. Dessutom har jag tvingas betala INTRÅNGSAVGIFT till bl.a. dej för att kunna jaga och fiska på dessa marker. Dina jaktgäster har större rätt än jag som ursame, smaka på den karamellen och tänk efter.

  4. Monika Beije

    B-G!
    Jag förstår inte alls att din politiska åsikt kan ha med dina sympatier för medmänsklighet,rättvisa och sanning att göra.Att du är medmänsklig,rättvis och sanningsälskande är en helt annan sak!
    Våra gemensamma sympatier för ursprungssamerna i Vapstens renskötselområde har just med ovanstående egenskaper att göra.För en utomstående som mig ter det sig ofattbart att dessa falsarier har kunnat pågå så länge.Anneli är en utomordentligt saklig och påläst representant för de yngre samerna. Hennes fina sätt gynnar sakfrågan.Att med personliga påhopp försöka snedvrida och förvanska sanningen har idag ingen effekt. Med Vaapstens Sijtes engagemang och målinriktade rättframhet kommer de ursprungliga Vapstenarna äntligen att få upprättelse.

  5. Jobb

    Intressanta kommentarer från Inger(B.O)?!
    Som den supersame hon verkar vara, kanske hon kan svara på:
    Hur man bla. kombinerar ett heltidsjobb som socionom med nomadiserande renskötselarbete?
    Närmsta vägarna till rengärden känner hon nog väl till, men hur många timmar? dagar? månader? tillbringar hon årligen med reellt renskötselarbete?
    Om man kallar sig renskötare, men är utan renar, vilken status i sameby och rennäringslagen har man då?

  6. Ann-Britt Kråik

    Men nu Inger Baer Omma får du förbaske mig ge dig. Du kallar min syster Anneli för rasist och anklagar henne för att ha använt sig av ”rasistiska tilltag mot invandrare”. Förstår du innebörden av det du säger? Du överskrider med råge gränsen för det smaklösa i dina angrepp på både Anneli och Lars-Göran och jag häpnar över att just du med din och din mans släkts bakgrund vågar predika moral. Tre av dina fina släktingar har mot samebyns uttryckliga vilja flyttat in i Handölsdalens sameby. Två av dem genom att låta sig adopteras som vuxna män och en av dem genom att bara släppa sina renar från lastbil trots avslag från samebyn. En av dessa män är inte ens same utan en norsk som togs om hand och hölls under armarna av dig och din man. Även din man försökte mer än en gång att komma in i Handölsdalen vilket vi lyckligtvis kunde avstyra. Av dessa tre oönskade nya medlemmar var endast din svåger arbetsduglig som renskötare men samarbetade inte med de andra i byn. De andra två av vilka den ene fortfarande finns i byn, var högst ovilliga till renskötselarbete förutom då det gällde att arrangera egna kalvmärkningar bakom ryggen på samebyn. Kalla det förtal om du vill och anmäl mig gärna. Jag kommer att välkomna en process om detta och att äntligen få lägga upp allt på bordet.

  7. Ann-Britt Kråik

    Tack för inbjudan. En dag står jag kanske utanför dörren med ryggsäck och hund och då hoppas jag att du inte ångrar dig:-)

  8. Anneli Kråik

    Ann-Britt, bra skrivet! Det syns du är söstra mi 😉
    Men var inte för stöddig när du antar Bengt-Görans erbjudande, för du kommer aldrig att orka gå uppför backen till Bissiberget där han bor ;-). Jag gjorde det en gång och det höll på att bli det sista jag gjorde. Det var bara tanken på IBO m.fl. som gjorde att jag tvingade mig att överleva 😉

    Tack Bengt-Göran för allt fint du skrivit om mig. Det värmer i hjärtat, och betyder mycket!

  9. Ann-Britt Kråik

    Men Anneli då….jag tänker på Bengt-Göran bara så flyger jag uppför backen 😉 No problemas.

  10. Ursamen

    Va!!!
    Ska Ann-Britt till Bengt-Göran?
    Han har ju redan en kvinna…
    Nej det finns andra alternativ,
    och dessutom mer än 10- år yngre och dessutom virila.
    En tjurig gammal….

    Bengt-Göran! Nu ger du faan i…

    Ursamen

  11. Syrran

    Eeh…Ursamen, du skojar va? Jag tror inte att Bengt-Göran eller Ann-Britt har tänkt gifta sig direkt… Jag tror inte ens att de träffats 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.