Gamla och nya Lappfogdars övergrepp.

De krav på upprättelse som nu finns främst inom Vapsten är resultatet av Statens övergrepp för att begränsa lapparna som folk. Jag använder mig av benämningen Lapp eftersom jag aldrig upplevt detta som förnedrande på något vis. Dessutom används ordet lapp i en bok på 433 sidor skriven av Patrik Lantto med titeln Tiden börjar på nytt. Bokens innehåll är en sammanställning av skrifter från forskningsprogrammet Kulturgräns Norr.
Lappfogdarnas framfart beskrivs mycket tydligt och 1928 års renbeteslag  fungerade då precis som nu som fogdarnas Bibel där målet var att ta ifrån lapparna sina hävdvunna rättigheter. Citat från boken: (… att den fattige …) genom ett enda penndrag av lappfogden förlorar sina på urhistorisk grundade fiske och jakträtt.
För att åstadkomma detta och naturligtvis för att statuera exempel startade i början på 1940 talet rättsprocesser för att dra gränsen mellan renskötande och icke renskötande lapp där de lappar som godtyckligt ansågs vara sysselsatta med annat än renskötsel skulle förlora sin hävdvunna rätt. Kombinationsnäringen jordbruk och renskötsel blev bannlyst.
1942 åtalades renägaren Axel A-son Vinka för olaga fiske i Abelvattnet.  Landsfiskalen E. Forsberg yrkade på stämning av arbetaren Axel A.Vinka, Renägaren titulerades plötsligt som arbetare eftersom han under 1941 av sin svärfar köpt ett hemman. Axel A.Vinka innehade vid tillfället ett 90 tal renar och ansåg sig själv som renskötande lapp. På grund härav ogillar Häradsrätten åtalet.
Landsfiskal Forsberg överklagar till Hovrätten och säger – citat: Det vore orimligt att betrakta Vinka som renskötande lapp. Den omständigheten att Vinka tillfälligtvis deltoge i renskötsel och vore ägare av ett antal renar kunde ej heller medföra att han skulle anses tillhöra lappby. 
Landsfiskalen hade uppenbart  övertagit Lappfogderollen för här gällde det att  statuera exempel. Vinka dömdes till böter för olovligt fiske vilket Vinka överklagade till HD som naturligtvis fastställde Hovrättens dom.  Rashygienens företrädare hade segrat.
1943 avkunnads nästa dom mot en renägande same, denna gång fälldes Sivert Stångberg för olaga jakt av både Häradsrätt och Hovrätt. Som domskäl anfördes bl.a. att Stångberg arbetat en tid med lantbrevbärning.
Med dessa domar hade Staten biträdda av domstolarna tagit ifrån dessa ursamer sina hävdvunna rättigheter till jakt och fiske på sina fäders marker.
Länsstyrelsen var inte sena med att erbjuda  s.k. ortsbotillstånd för jakt och fiske – naturligtvis mot erläggande av avgift. I ett Lappfogdeprotokoll från den 4 okt. 1954 hade en broder till Axel A-son Vinka, renägaren  Nils A. A-son Vinka vördsamt och högaktningsfullt ansökt om tillstånd att fiska i sin familjs hävdvunna vatten vilket beviljades. Vid samma tillfälle beviljades skogskoncernen  Mo och Domsjö A.B. ett  ortsbotillstånd för fiske. Var detta en ytterligare markering för att utplåna  en självklar rätt som  inte längre kunde påräknas av lappar som bedrev kombinationsnäringarna renskötsel och jordbruk?
Lappfogdar, Landsfiskaler, Rennäringsdirektörer och alla Avdelningschefer har uppenbart samma order från högre ort, begränsa antalet rättighetsinnehavare till en liten lätthanterlig klick och utplåna de som besitter urminnes hävd. Jag är både glad och tacksam att yngre människor nu genom Vaapsten sijte  engagerar sig mot dessa övergrepp, människor som behärskar cyberrymden och med ett omfattande kontaktnät kan ge upprättelse till lapparna som folk. Boken berättar vidare om Karesuandolapparnas framfart under flyttningen söderut vilket jag om intresse finns återkommer till senare.
Avsluter med ett citat från min favoritförfattare  Leif G.W. Persson.
Alla dessa maktens män, alla deras drängar, lakejer och vanliga skickebud, alla dessa opportunister, kappvändare, medlöpare och rena quislingar som struntar blankt i sanningen så fort lögnen kan ge dem minsta personliga favör. Tänkvärda ord som känns igen.
 

11 kommentarer

  1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Självklart vill vi höra om Karesuando samernas framfart under flyttningen söderut!
    Kanske också sanningen om varför just dessa familjer flyttades söderut?

  2. Ursamen

    Avlutnigsvis om de två som piltade runt på 40- talet.

    Jo… De skrämde med sin myndighet, tog fram det allra sämsta hos människan, de som tvingades till underdånighet och vördsamt ansökte om tillstånd. Anders Andersson-Winkas tillståndsansökning var ett tidigt påtvingat övergrepp mot honom personligen som same, och i ett vidare perspektiv ett övergrepp mot alla de i Vapsten tillhörande urbefolkning.

    Må Lundvalleriet och dess lokala böhmiska korpraler få stå till svars för sitt brott mot folk och rätt.

  3. Ursamen

    Jo de tvingades söka allihop.

    Den Ursame som förmodligen aldrig inkom med ansökan om fisketillstånd var nog Anta Stångberg.

    Övriga tvingades till underdånighet. Till och med Antas far,gamle Axel-Andreas tvingades knäböja vad avser fiske i Abelvattnet.

    Tillstånd, ja… Men värre är behandlingen när ersättning för skada skulle fördelas i och med Abelvattnets reglering.
    Urbefolkningen ställdes utanför på ett mycket mycket groteskt sätt.

  4. Inger

    Lappfogdar och andra myndighetsmissbrukare – ta er i akt, för nu laddar B-G B om.
    Väntar med spänning på din nästa blogg.

  5. Östen Stenlund

    Det är utomordentligt bra att folk beskriver sina och grannars förtryck från myndigheter. Vad är det för drivkrafter som försvarar liknande beteende? Det poppar alltid upp folk inom samma område beredd att försvara myndigheternas styggelse samtidigt som myndigheterna säger att det är inte vårt ansvar, vi får propoer uppifrån. Fortsätt och skriv, det här är vår historia som inte verkar skilja sig så mycket från andra förtryckarnationer.

  6. En svensk medborgare

    Det är ändå märkligt att så fort bläcket torkat på avvittringsutslaget för Stensele-Tärna sattes polis-åklagare-domstolar att med myndighetspondus omintetgöra allt som fastslagits i avvittringsutslaget och det var ju ingen konst att svenska staten lyckades med det. Men det verkligen märkliga är ju att allt sedan avvittringsutslaget kom 1918 har detta ovan beskrivna som Bengt-Göran här återger pågått utan urskillning trots olika politiska riksdagsmajoriteter och trots ändå att ortsbefolkningen genom alla år tillskrivit och utmanat svenska myndigheters alla grova kränkningar av ortsbefolkningens mänskliga rättigheter där bland annat avgiftsfritt jakt o fiske allt framgent återfinns i avvittringarbetena och som riksdagens utredningstjänst bekräftat via sin utredning(som finns inlagd som pdf-fil på nätverket nordens hemsida). Vadan denna möda från svenska statens sida att via kriminella handligar frånta svenska medborgare deras lagakraftvunna rättigheter??? Alla svenska medborgare mantalsbokförda inom ovan avvittringslag har fällts till straffansvar i domstol när dom hävdat sina rättigheter enl.ingågna avtal med svenska staten vid avvittringen!!Det är mycket glädjande att Bengt-Göran samlar in alla dessa kränkningar och delger de alla han kan nå via sin blogg!!Tack Bengt-Göran!!

  7. Ursamen

    Hejsan!

    Men saken bör kunna ses från fler sidor.
    Att i domstol vinna och få rätsida har prövats vid ett flertal tillfällen.
    Tage Östergrens envetna kamp som han delade med andra men kanske framförallt när det gäller den sista konsekvensen, fängelsestraff, fick bära helt själv.
    Heder Tage! Du vågade utmana!

    Är det kanske dax att sträcka ut fler händer, att via det politiska systemet få till en ändring.
    Fasiken! Nu låter jag nästan som Lundvall.

    Men borde man inte utmana etablissemanget via de gängse politiska partierna.
    Motionera om en total förändring av förvaltningen av den naturresurs som idag med fuskhanden styrs av länsstyrelsen och vissa samebyar.
    Tänk er att vad gäller viktiga frågor om skolor, omsorg etc, så är det kommunerna som har förvaltningsansvaret.
    Borde man inte via detsamma, exvis Storumans kommun, via fria och demokratiska val få fram kloka kvinnor och män som via en ”FJÄLLFÖRVALTNINGSNÄMND” tar ett ansvar över vår gemensamma (den borde i alla fall vara gemensam) naturresurs.
    Då får man mera demokrati, och oavsett, etnicitet, yrke etc, så blir man välkommen att deltaga.

    Att i dag avgöra vem som skall ha mer eller mindre rätt till sina marker, oavsett om du är ursprunglig same, inflyttad same, nybyggareättling eller sydamerikansk invandrare är i sig att hela tiden exkludera ut enskilda människor.
    Nää de dären! Ha dem nu blive lappa! Ett inte helt ovanligt inslag i den västra länsdelens dagliga vokabulär.
    Låt oss slippa dylika genmälen.

    Men! Trycket intrånget och allt som skall gå förlorat om en radikal förändring genomförs?
    Personligen tror jag inte det gör så stor skillnad då det slutligen handlar om att ha mer eller mindre intresse. Självklart kommer den och den jaga och fiska lite mer, samtidigt som densammes granne gör detsamma i sparsam tappning.
    Vinsten får vi när vi motat bort den konflikt som likt en varböld alltför länge hemsökt vårt gemensamma boställe.

    Förslagsvis! Nämndsordförande: Bengt-Göran Burman (S)

  8. Bengt-Göran Burman

    Svar till Ursamen (2012-05-03 22:11)
    Håller med dig i stort, att särskilja människor som ska leva tillsammans leder till konflikter. Jag är övertygad om att Statens särskiljning av lappar ingår i en välplanerad strategi för att skapa dessa konflikter.
    Däremot protesterar jag mot den partibeteckning du gett mig, jag är en vänsterpartist som värnar om den lilla människan och inget annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.