Maratondebatter.

Om oenighet råder kan en debatt tydligen förlängas hur länge som helst, särskilt när frågorna berör känsliga, mänskliga och demokratiska delar.

Läste i dag om Landstingsmötet där folkomröstningen om sjukvården i inlandet fanns på dagordningen, en viktig fråga som engagerat många som värnar om just demokrati och lika värde. Denna viktiga men självklara fråga tog enligt tidningen 4 timmar innan man kom till beslut.

Nästa maratonfråga utspelades under Sametingets plenum i dag, detta ärende tog ca. 9 timmar innan ledamöterna helt utmattade kom till beslut. Frågan handlade om en motiom inlämnad av Lars Jonas Johansson från Landspartiet Svenska samer. Lars Jonas motion handlade om  att  dubbelregistreringen av älgjakt ovan odlingsgränsen i Västerbottens län måste få ett slut eftersom det främst är samiska markägare som drabbas. Inför stundande sametingsval är ju samtliga partier rörande eniga om att sametinget skall verka för alla samers lika rätt och då vore det väl klädsamt om de markägande samernas äganderätt till sina marker respekteras. Nu om inte förr visade man att allt tal om alla samers lika rätt enbart är läpparnas bekännelse som saknar mening.

Tyvärr visade det sig vid omröstningen att samebymajoriteten anser sig ha en starkare rätt till jakt på de samiska markägarnas bekostnad.  D.v.s. samebymajoriteten anser sig ha en starkare rätt till mark som någon annan äger och har både fångeskeja och lagfart på Glöm alla vackra tal om alla samers lika rätt som ni kommer att höra under valkampanjen, ta reda på vilka partier som röstade mot Landspartiet Svenska samers motion.  

Det är dags att markägarna nu börjar ställa ekonomiska anspråk på Staten för den konfiskation av nyttigheter som drabbar markägare ovan odlingsgränsen.   

5 kommentarer

  1. Östen Stenlund

    Det är bra Burman. Jag satt och lyssnade på Sametinget, men mycket resonemang gör mig fundersam. Det framkom flera gånger, vi och dom. En kandidat till presidentposten i USA höll ett föredrag i kunskapskanalen på TV. Han undrade varför det går så fredligt till vid olympiader, här möts folk från alla hörn av världen, pressar varandra till det yttersta men trots det går allt fredligt till. Hans förklaring var att alla vistades och tävlade under samma regler och inga korrumperade domare. Det är tänkvärda tankegångar.
    Östen Stenlund.

  2. Bengt-Göran Burman

    Svar till Östen Stenlund (2013-02-21 09:17)
    Ja vid OS samlas folkslag från hela världen och allt verkar fungera. Vid debatten i sametinget framfördes att det fanns både danskar och tyskar som köpt fastigheter ovan odlingsgränsen vilket gjorde det omöjligt att godta en motion som var till förmån för samiska markägare.
    Är detta ett uttryck för främlingsfientlighet/rasism eller vad är det fråga om.

  3. Oscar

    Om dubbelregistrering av jaktmarkerna kommer att tas bort, på det sättet att renägande samer enbart får jaga på statens mark och ortsbor med markägande enbart får jaga på sin egen mark, hur kommer detta att påverka samverkan och
    samexitens mellan folken ortsbor/samer.
    Jag tror att tas dubbelregistreingen bort blir det ännu mer osämja mellan renägare och övriga.

    Det kan väl inte vara så Bengt Göran, att du menar att samerna skall enbart få jaga på Kronomark, medan ortsbor med markägande skall få jaga på både sin egen mark samt licensjakt på statens mark. I så fall tror jag man kan kalla det rasism/främlingsfientlighet.

  4. Maxim Gorkij

    Ja hur fredligt det nu går till på ett OS?

    I alla fall så spånade jag genom TV- utbudet häromkvällen och fastnade vid ett Finskt program som handlade om när ”Hjältarna Sviker”…
    Framförallt Finsk och Italiensk dopningskultur avslöjades. Detta som Östen Stenlund hänvisar till att…

    ”Hans förklaring var att alla vistades och tävlade under samma regler och inga korrumperade domare”…

    Vistas och tävla under samma regler och ingen korruption stämmer nog dåligt med vad OS har att erbjuda.
    Likaledes som att vistas och existera under samma regler utan korruption väster om odlingsgränsen nog är att betrakta som en dröm.
    Här sopas fusket under mattan vad gäller överskridna älglicenser likaledes som att kompisskap till rätta familjerna belönas på hederligt folks bekostnad.

    Hälsningar!
    Maxim Gorkij

  5. Bengt-Göran Burman

    Svar till Oscar (2013-02-22 11:16)
    Långt innan dubbelregistreringen infördes träffades ett avtal mellan staten, samerna och markägarna ovan odl.gränsen där markagarna tillförsäkrades att allt framgent kostnadsfritt ha rätt till bl.a. jakt och fiske på statens mark. Statens sentida lappfogdar gör allt vad dom kan för att ignorera detta avtal, t.e.x. har man påtvingat markägarna som i stor utsträckning faktiskt är samer att betala intrångsavgifter för att jaga och fiska på sina fäders marker. Man måste kunna historien för att kunna blicka framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.