Pontiac

-68 & -69. Ögongodis som väcker längtan till sommaren

Pontiac, amerikanskt bilmärke som sedan 1926 ingår i General Motors.
Märket har fått sitt namn av indianhövdingen Pontiac. Fram till 1956 var av denna anledning var Pontiac som varumärke tydligt indianinspirerat, något som bland annat syntes i märkets logotyp och modellnamnen, ex. Pontiac Star Chief.

Sedan 1957, i och med introduktionen av Bonneville, har Pontiac profilerats genom sina högprestandamodeller, som GTO och Firebird. Bilarna tillhör mellanklasssegmentet på den amerikanska marknaden med en lite lyxigare framtoning än en Chevrolet, men billigare än motsvarande Oldsmobile eller Buick.

Firebird som ni ser på bilderna ovan faller mig I smaken också. Gillar stuket på dom. Har aldrig ägt någon, men som liten racebil skulle det va kul med lite omväxling ibland. Önskar man hade större plånbok bara. Pontiac Firebird presenterades 1967 och var tillsammans med Chevrolet Camaro GM:s svar på Ford Mustang. På bilden ser ni en 68a till vänster och 69a till höger. Ögongodis!

//BP

En kommentar

  1. Maja Piraya

    Ja snart är den här o vad man längtar när man ser bilder o läser om alla amerikanare. Har själv en cadillac i garaget o sambon en firebird. Men man får tänka att om inte vintern fanns skulle man inte uppskatta dom fina sommarkvällarna med cadillacen men vi får hoppas att denna sommar inte regnar bort. Kul blogg föresten, ska följa den med spänning hela våren tills vi ses på stan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.