Kult om något

Sista natten visade vi då vi hade invigning av vår café verksamhet på Folkets Hus. Filmen uppskattades såväl av ung som gammal.

Filmen är väl i allra högsta grad kultfilm tycker jag.

Lite kuriosa;

Sista natten med gänget är en amerikansk film från 1973, som regisserades av George Lucas och producerades av Francis Ford Coppola.

Filmen skildrar fyra tonåringars sista natt tillsammans före college. Återupptäck dragracing, drive-in-bio och oförglömliga sommarkvällar i denna nostalgiska tillbakablick på det tidiga 60-talet som även ger dig ett otroligt soundtrack med dåtidens största rock’n’roll-låtar. Med Harrison Ford, Richard Dreyfuss, Ron Howard och Charlie Martin Smith i rollerna som fångar både själ och hjärta hos 60-talets USA.

Handling
Sista natten med gänget handlar om ett gäng ungdomar i Kalifornien, som precis tagit studentexamen en sen sommarkväll 1962. Det är en skildring av ungdomsliv och tonårsdrömmar i allmänhet och av ungdomar i USA under 1960-talet i synnerhet.

Om filmen
Filmen blev en oerhörd framgång, inte minst tack vare soundtrackets 43 låtar som blandade de största artisterna från denna tid, bland andra Chuck Berry, The Beach Boys, Bill Haley, Buddy Holly. Filmen blev Oscarsnominerad i flera kategorier, bland annat som bästa film.

Filmen fick en uppföljare med Festen är över 1979, som dock inte alls gick lika bra trots att de flesta skådespelarna återvände i sina roller.

Filmen hade svensk premiär 10 oktober 1973 på biografen Sergel-Teatern i Stockholm.
I Sverige fick många bilentusiaster upp ögonen för Hot Rods på grund av den ombyggda Ford som körs i filmen.

Har du inte sett den så rekomenderar jag dig att göra det. Den finns att låna på biblioteket.

Cruis on… //BP

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.