Ägget

NätbildDetta är den äldsta rullande SMV:n. Den är av årsmodell 1949 och tillhör Hasse Johansson. Han köpte den som ett vrak och helrenoverade den. En av fyra tillverkade vagnar. Jättefin!

Har någon missat ’ägget’? Alla har nog hört talas om den och dragit på mungipan när man sett dom efter vägen. ’Ägget’ som vagnen kallas i folkmun är en husvagn av märket SMV.

’Ägget’ har blivit det enda rätta att hänga bakom en amerikanare eller annat veteranfordon. Dom hör ihop. Har man gammal bil och vill skaffa husvagn, är det alltid ’ägget’ man tänker på först. Många har renoverat dessa och ’pimpat’ dom likt sina drag bilar. Det har blivit för många en del i bilhobbyn och man lägger lika mycket tid på vagnen som bilen.

Har hittat lite intressant info och historia kring vagnen SMV ’Ägget’

Kort historik om SMV-vagnen.

Fru Berglund ville hemskt gärna ha en sommarstuga. Det ville inte herr Berglund. Han tyckte att arbetet med huset och trädgården i stan var tillräckligt. Av detta blev en kompromiss – En SMV-husvagn.

Helmer Berglund drev en mekanisk verkstad i Örebro, Sörby mekaniska verkstad. Han drömde om att resa och upptäcka världen. Hans fru ville ha sommarstuga. Så kom idén till SMV-vagnen. Vagnen som Helmer byggde 1948 var inspirerad av dåtidens amerikanska husvagnar, framför allt vad gäller den aerodynamiska formen. Men den hade varken brutet tak eller välvda sidor. I profil påminde den däremot om en vattendroppe eller ett ägg. Det som bestämde denna form var önskan om lågt luftmotstånd. Den skulle vara lättdragen.

Där hade nog det hela stannat om det inte hade varit för ägaren till Nerikes Allehanda, advokat Ljung. Han blev mycket förtjust i Familjen Berglunds rullande semesterbostad. Och efter en del övertalningsförsök tillverkade Helmer fyra vagnar 1949. Dessa fyra blev snabbt sålda och så rullade det hela igång.

Husvagnar var en ganska udda företeelse under 50-talet. Inte förrän vid ingången till 60-talet fick branschen vind i seglen.

Idag rullar många äldre SMV och det kan vi tacka alla gammelbilsintresserade för.

Ser du någon gammal SMV stående någonstans på en camping eller dylikt, dra dig inte för att knacka på. En enormt trevlig interiör fylld av ljus och värme. Ägaren visar oftast stolt upp sina klenoder.

//Big Papa

3 kommentarer

  1. Nils s´Sandelius

    Har fått en smw husvagn -64 ”över” mig. RENOVERINGSOBJEKT!.
    Vet du om någon förening. Behöver Renoveringstips. Ska byta golv. Skåpväggarna har släppt från ytterväggarna mm.
    mvh nisse

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.