Trepunktsbältet 50 år

I dag för 50 år sedan – torsdagen den 13 augusti 1959 – släpptes den första bilen med standardmonterade trepunktsbälten. Mannen bakom bältet var Volvos Nils Bohlin.

Det var Volvo som tog  fram bältena och den första bilen som hade dem som standard, en PV 544, gick till en handlare i Kristianstad.

Mannen bakom uppfinningen, som patenterades, hette Nils Bohlin. Han hade plockats till Volvo från Saab, där han bland annat arbetade med katapultstolar till krigsflygplan.

Först 1963 lanserades trepunktsbältet över hela världen, men det möttes inledningsvis inte av något större jubel bland bilisterna. Även i dag sägs det att bältet skrynklar kläderna, att krockkudden räcker och att det kan vara farligt att bli hängande upp och ned efter en volt.

Men bältesanvändningen har stadigt ökat i världen sedan 60-talet då de första undersökningarna som visade att bältet räddade många liv kom. Samtidigt öppnade Volvo bältespatentet så att alla tillverkare kunde använda det. I dag beräknas trepunktsbältet ha räddat en miljon människor från döden.

I Sverige använder i dag omkring 95 procent bältet i framsätet och nästan 90 procent tar det på sig i baksätet.

Källa: Allt om motor

//Big Papa

En kommentar

  1. Tamara Spiric

    Tack för den jättefina inbjudan Micke. Jag hoppas att vi kan få folk att öppna plånböcker och ögonen och politiken att fatta kloka beslut. Jag hoppas också på stora insikter för egen del. Vi ses den 4 september kl. 11.00.

    Kamratligen,
    Tamara S.

    Ps. hjärtat sitter inte till vänster för intet Ds.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.