Grattis, 50 år!

För några dagar sedan fyllde Volvo Amazon kombin50 år:)

Den 17 februari 1962 var Amazon Herrgårdsvagn ett givet huvudnummer i Volvos monter när 1962 års bilmässa öppnade i Stockholm. Nu hade man för första gången en modern kombi med personbilskomfort. Priset vid introduktionen var 14 475 kr i baspris vilket var en hel tusenlapp mer än sedanen.

Då fick man ett gott lastutrymme med plant golv, tvådelad baklucka och stora bakdörrar som också gav lätt åtkomlighet och insteg, dessutom kunde bilen göras bäddbar. Dessutom fick man amazonens övriga komfort, utrustning och inte minst stil.

Prestanda och köregenskaper var i klass med sedanmodellens och toppfarten uppgavs till drygt 140 km/h med 75 hästarsmotorn och 1250 kg vikt. Under åren förändrades inte mer än nödvändigt i amazon-serien , exteriört förblev herrgårdsvagnen sig lik sånär som på smådetaljer, och  tekniskt följde den med sedanmodellen i utvecklingen.

1969 års modell fick Volvos mdeollprogram den nya B20 motorn, och detta blev det enda året med denna i kombin för den togs ur produktion senare under 1969, medan 2-dörrars Amazonen kom att fortsätta tillverkas en bit in på 1970. I den första ”A”-serien 1962 byggdes bara 1400 stycken, vilket gör dessa till mycket ovanliga idag. När den sista kombin rullade av bandet 7 år senare hade man dock byggt 73196 stycken.

Amazonerna har sedan länge varit föremål fär customisering och va väl lämpliga till detta. Det behövs inte mycket för att väcka riktig grymhet i en 65a som synes.

//Big Papa

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.