Premiär för tjälknul

Gumman och meg fick i förrgår en älgstek av min gode vän Irene på jobbet:) He va rätt kul då jag bad gumman till laga en tjälknul då jag kom hem..skratt. Världens största frågetecken, gumman alltså. Tjälknöl, tjälknul (i Jämtland tjælaknul), är en ursprungligen norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset (genomfruset), och knul är ett norrländskt dialektalt ord för "klump" Hon visste konstigt nog inte alls va faan jag surrade om och önskade på bordet..skratt..

Tapper som hon är drog hon på receptjakt igår och fick ett av mitt ex Ullis, och ett av Chatrin ovanpå. Efter en blandning av deras båda kämpade hon till 02 inatt med mitt önskemål om en tjälknul å nu ligger den i kylen:) Ser med spänning fram mot ikväll att få sätta tännren i den salta älgsteken:)

Lite historia om knul,n för er sörlänningar som inte vet;)) Maträtten eller smörgåspålägget, vilket som, skapades av en kvinna vid namn Ragnhild Nilsson i Torpshammar i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, och först nästa dag kom Ragnhild hem, förstod direkt vad som hänt och hur länge steken legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, som förstås var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Därefter åt paret av steken, och fann den mör och god. Idag finns en uppsjö av recept på lagen och dess kryddor, men vad jag vet äre saltlag som är originalet.

Tänk att men mans glömska kan skapa något så fantastiskt gott som jag önskar alla fick ha på matbordet eller på frukostmackan. 🙂 Nu vattnas det i munnen rejält;))

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.