Toyota va störst igen…

Toyota har återtagit positionen som världsledande. Förra året sålde Toyota 9,75 miljoner bilar i världen. Det är rekord och en ökning med 22,6 procent jämfört med året innan, då produktionen drabbades av effekterna av jordbävningen och tsunamin. Nedgången 2011 fick tidigare världsledande Toyota att halka ner till tredje plats efter GM och Volkswagen. GM sålde 9,28 miljoner fordon 2012 och Volkwagen 9,07. 

Historien om Toyota började med symaskinstillverkning redan på 1920-talet, men det var först 1933 som den första bilen byggdes. Toyota har sitt huvudsäte i staden Toyota, där företaget startades av familjen Toyoda 1937. 
 
Toyota AA
 
Första modellen hette AA, och utgjorde grunden till de flesta Toyotamodeller innan andra världskriget. Omfattningen var dock relativt blygsam, och efter kriget var företaget nära att gå i konkurs. Det var först under mitten av 1950-talet, med modeller som Crown, Corona och Land Cruiser (som beställdes av USA:s militär i Koreakriget), som Toyota växte sig större.
Toyota Crown, en klassiker
 
Exporten kom också i gång under 1950-talets andra hälft, och utvecklades under 1960-talet. Till Sverige kom Toyota under slutet av 1960-talet, första testet i Teknikens Värld skedde i nummer 9/1969. Genom åren har åtskilliga Toyotamodeller passerat i nybilshallarna. Inte minst Toyota Corolla, som är det mest sålda modellnamnet genom historien. Toyota har i dag produktion i 75 länder och säljer bilar i 170 länder.
 
Man kan inte annat än lyfta på hatten och säga grattis Toyota till alla framgångar.
 
//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.