Smart styrhjälp

Grymt smart hjälpsystem läste jag om tidigare ikväll. Detta är nog bara början och snart ser vi det även på våra personbilar. 

Många lastbilsförare får problem med rygg, nacke, axlar och armar. För att minska arbetsskadorna och göra det mer bekvämt för förarna lanserar Volvo ett nytt styrsystem.
 
När föraren rör på ratten går signalen till en elektroniskt styrd elmotor som sitter på styrstången ovanför den vanliga hydrauliska styrservon. Elmotorn får inte bara sin information från föraren utan också från en mängd sensorer i bilen. Totalt tar elmotorn emot 2 000 styrsignaler per sekund.
 
Styrningen blir därmed mer exakt och stabil. Om lastbilen till exempel kör ner i ett gupp i en kurva så behöver inte föraren "hålla emot" med ratten. Den uppgiften sköter elmotorn. På samma sätt kan elmotorn kompensera för sidorörelser som beror på vindar från sidan.
 
Elmotorn har ett maximalt vridmoment på 25 Nm. När den rycker in vid låga farter minskar belastningen rejält för föraren, enligt Volvo. En annan funktion är att ratten automatiskt går tillbaka till neutralt läge vid backning.
 
Enligt Volvo ska den finnas på marknaden i höst för modellerna FM, FMX och FH:)
 
//Big Papa
 
 
 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.