Philip på hjul

Vi snackar återigen om Volvo. Men nu backar vi ända till 50-talet där det fanns ngt som jag lätt hade velat stoppa i mitt garage..suck Känner stor sorg över att denna inte hamnade på produktionsbanan hos Volvo. Gissa vad jag skulla haft då…

Volvo Philip var en Volvo-modell som endast tillverkades i ett enda exemplar, 1952, innan projektet lades ned. Bilen formgavs av Jan Wilsgaard som senare blev känd för att ha formgivit Volvo Amazon. Bilen drevs med en V8-motor, en gjutjärnskonstruktion som gav 120 hk vid 4000 varv per minut.

Philip var en stor bil med tydligt amerikanska drag och vissa likheter med Kaiser 1951. Det enda exemplar som någonsin kom att tillverkas av Volvo Philip gick till en början som direktionsbil hos Bolinder Munktell i Eskilstuna, och numera står det på Volvomuseet i Göteborg. Den då nyutvecklade V8-motorn i gjutgärn kom dock att leva vidare och fick beteckningen B36. Den användes bland annat i den berömda lastbilen Lv420 "Snabbe", som var den första mer framgångsrika lastbilen med platt front från Volvo. Lv420 började tillverkas 1956 och med en del mindre modifieringar slutade den sina dagar 1973.
 
Synd att Volvo inte insåg då vad jag är säker på skulle blivit en hit på de svenska och även på de amerikanska vägarna. Gomorron

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.