Vinter, vad gäller?

Hittade grymt bra info som många säkert kanske missat eller inte tänkt på i Expressen som jag tycker är värd att dela:)

T.ex, åker du runt i stan med en igensnöad registreringsskylt?

Då kan du få rulla hemåt med en bot på 1 500 kronor.

Nu i vintertider finns det nämligen en hel del trafikbestämmelser att ta hänsyn till som många kanske inte tänker på.

Nedan följer en lista på ett gäng saker att tänka på.

Om du inte vill ha påhälsning av trafikpolisen.

Snö på biltaket eller motorhuven

Att inte ta bort snö från bilen innan du tuffar i väg ut i trafiken är ett brott som kan leda till böter på 1 500 kronor. Detta för att andra bilister riskerar att tappa sikten när snön släpper av fartvindarna.

– Främst är det ett problem med lastbilar. Har de stått länge kan de bildas iskokor på kapellet som kan fara i väg under resans gång. När det gäller rapportering där kan det till och med bli tal om fara för annan person, om ett isblock flyger in genom vindrutan. Det är jättefarligt, berättar Åke Rimborn, kommissarie vid Stockholmspolisen.

Igensnöad registreringsskylt

Att en registreringsskylt måste gå att avläsas, det är sedan gammalt. Men har du koll på att inte snön dolt siffrorna? Om inte kan det vara en god idé att ta reda på det. Annars kan det röra sig om böter på 1 500 kronor.

– Det här är jättesvårt. Kör man en långkörning då skulle inte jag rapportera någon. Men när man startar bilen och kör i väg, då skulle jag se till att skyltarna är rena. Du ska ha synliga regskyltar och har man inte det då är det ”oläslig registreringsskylt” man åker på.

Bristfälligt skrapade rutor

Att, av ren slöhet, skippa att skrapa rutorna innan du sticker ut med bilen kan bli en kostsam historia. Det finns ingen lag som reglerar detta – men en god fingervisning är att framrutan, de främre sidorutorna och backspeglarna måste vara skrapade.

– Det värsta vi kan se, det är en så kallad ”igloo” där man bara lagt handen mot vindrutan vid synfältet och sticker i väg utan att ha fixat sidofönstren. Det är inte alls bra. Man blir bötfälld. Skrapar man bara lite rakt fram så är det snudd på vårdslöshet i trafik. Det är allvarligt, menar Rimborn.

Struntar man i detta kan det resultera i dagsböter och indraget körkort.

Igensnöade billyktor

Att inte se till att lyktorna är rena från snö kan leda till 1 600 kronor i böter. Men oftast kan man klara sig undan med en uppmaning om att åtgärda felet.

Dubbdäck även för släpet

Bara för att bilen är rätt kittad för vinterväglag betyder det inte att släpet kommer undan. Men många gör fel här, vilket kan leda till repressalier.

– Kör man med dubbdäck och kopplar på ett hästsläp, eller husvagn eller liknande då måste det vara dubbdäck på den också. Men det tänker inte folk på särskilt ofta, så de kör med sommardäck. En hel del missar det, och det blir penningböter för det också, säger Rimborn.

Tomgångskörning

Det är vinter, kallt ute och det snöar. Tyvärr betyder det inte att det är okej att låta bilen stå och puttra ett tag innan man sätter sig bakom ratten.

– Att starta sin bil när den står på parkeringen, för att sedan gå in en stund och vänta på att skrapa rutan när det tinat – det är inte tillåtet. Det är tomgångskörning. Där är det en minut som gäller, i regel.

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.