The blue highway

Jag lovade ju häromdagen att jag skulle lägga ut den, så här är den 🙂

The Blue Highway, Blå Vägen, E 12:an. Flera namn, men samma väg.

Min första krönika kan inte handla om något bättre än Blå vägen, eller The blue highway som den också kommer bli mer känd som.

Blå vägen har av någon anledning fastnat i mitt hjärta. Kan bero på att min far, på den tiden jag var en liten unge fick äran att vara Barbro ”Lill-Babs” Svenssons chaufför till invigningen. Lill-Babs skulle ju nämligen inviga en del av den å pappa skulle få vara med. Pappa som då hade taxi, fick åka hem till Lill-Babs för att sedan sköta hennes transport upp hit. Då pappa kom fram till henne så visade det sig att Lill-Babs och hennes familj och goda vänner va mitt uppe i en grillkväll med helstekt gris. Men som vi så väl känner henne, gästvänlig så togs min pappa in till gästerna och fick plats vid bordet. Pappa var således försvunnen hemifrån ett antal dagar.

På den tiden va det ju inte så lätt att nå varandra heller. Mobiltelefonen var ju knappt påtänkt. Jag minns att mamma gick hemma och funderade om gubben skulle komma hem. Lill-Babs var ju rätt attraktiv.

Blå vägen tog efter det plats i mitt minne och hjärta. Pappa hade ju fått vara en del av den. Kan nämnas att han och mamma kort efter det också skilde sig. Men det var nog dock av andra anledningar.

Route 66 är för den som inte känner till en lämplig resväg och upplevelse om man vill se Amerika på ett unikt sätt. Från början va sträckningen från Adams och Michigan Avenue i Chicago västerut till Santa Monica piren i Kalifornien. Idag reser man bara kortare bitar av den då mycket har byggts om och försvunnit. Men mycket av de kvarvarande sträckorna bjuder på kulturer och naturupplevelser som på många sätt också påminner om just Blå vägen. Stora som små köpcentrum och naturparker är annat som växt fram sedan vägen byggdes 1926.

För amerikanarna och andra ressugna turister från övriga världen har Route 66 blivit ”ett måste” att resa någon gång under sin livstid.

Route 66 är också betydelsefull vilket uppmärksammas genom att det skrivits sånger och spelats in filmer där sträckan och vägen finns i centrum. Ekonomin och arbetstillfällen har förbättrats för den lokala befolkningen vilket är av stor betydelse.

Blå vägen, eller The blue highway som jag gärna säger, den startar ju i Mo i Rana i Norge invid Atlanten. Sen färdas du Sverige och Finland till målet Petrozavodsk i Ryssland där också den vackra Onegsjön finns. Mellan Umeå och Vasa väntar en resa över kvarken där du erbjuds god mat och alla bekvämligheter. Ett sammanlagt äventyr på 151 mil.

För er som ännu inte är närmare bekant med The blue highway, så kan jag berätta att den från begynnelsen är en tusenårig  historisk vandringsväg. Under nästan hela resan så erbjuder den vatten vid sin sida som älvar, sjöar och hav. Likt Route 66 erbjuder den också fantastiska naturupplevelser. Kulturfestivaler, idrottsarrangemang, marknader och folkfester är återkommande under hela resan. Varje land eller landsdel erbjuder många gånger olika saker utifrån dess kultur och historia vilket gör utbudet unikt. Teater, musik och museum av olika slag, alla hittar något som tilltalar. Högskolor och gymnasium ger ett innehållsrikt studentliv i de olika städerna.

En modern turist väg som The blue highway idag  ger ju även en ekonomisk tillväxt för den lokala befolkningen samt arbetstillfällen. Den är såklart också en viktig väg för såväl handel och industriell utveckling vilket är viktigt då befolkningsökningen i städerna successivt ökar.

Under sommaren 2016 kommer jag att uppfylla en av alla mina drömmar. Att på min motorcykel få åka, i vart fall den norska och den svenska delen av The blue highway.

Att få ta del av två av de fyra länders natur, kultur och mångskiftande utbud, blir därför en spännande semesterresa. Jag kommer självklart under resan dela med mig av upplevelserna på min Motorblogg BigPapa.se.

The Blue Highway, Blå Vägen eller E 12:an , Sveriges egen Route 66.

Godmorgon

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.