INDIAN TAR HEM SPELET.

Min vän Ola Granström har tagit reda på en del om tävlingen American Flat Track som är en form av racing då man kör motorcykel på grusovaler av varierande längd. Han har skrivit ihop detta vilket jag gärna delar med mig av 🙂

I början av 1950-talet tog Indian hem mästerskapet tre år i rad främst genom Bobby Hill som vann två mästerskap. Han var en av medlemmarna i det legendariska järngänget från Indian. De andra hårdingarna i det sällskapet hette Ernie Beckman och Bill Tuman. Den senare var den som tog hem det tredje mästerskapet. Annars är det Harley-Davidson som dominerat genom åren, även om man till och från haft konkurrens av andra märken, först engelska och sedan japanska, främst då Honda.

Bildresultat för ftr750

I fjol blandade Indian sig i leken igen med sin revolutionerande Scout FTR 750 racer. Den har justerbar ram, Öhlinsfjädring och en nyutvecklad 53-graders V-twin på 750 kubik med dubbla överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder samt helgjuten vevaxel.

Bildresultat för Bryan Smith, Brad Baker och Jared Mees.

Man satte också ihop ett nytt järngäng av de välmeriterade förarna Bryan Smith, Brad Baker och Jared Mees.

Bildresultat för ftr750

Konstruktörsmästerskapet var redan säkrat då det sista loppet gick av stapeln på Williams Grove Halfmile i Pennsylvania. Hemmasonen och storfavoriten, 31-årige Jared Mees med nummer nio på hojen hade lätt kunnat få en promenadseger då han vunnit samtliga heat och dessutom hade huvudkonkurrenten och stallkamraten Bryan Smith kört ut sig.
Finalheatet blev ändå dramatiskt med en mängd röda flaggor och Mees som hade fullt med släkt och vänner i publiken höll inte igen ett dugg då han segrade över Brad Baker med 0.232 sekunder. Baker som jagade en förstaplats fick trösta sig med en 11:e pallplats för säsongen.
”Det är en mycket tuff bana” sade Baker ”Man får inte göra det minsta misstag och när man har en sådan rutinerad, vältränad och skicklig kille som Jared mot sig är det inte så mycket att göra. Inte för att jag vill ursäkta mig, han vann rättvist och är bara att gratulera honom till segern”.
Mees var naturligtvis gladare: ”Att få ta hem mästerskapet här på Williams Grove är fantastiskt, det är ju hemmaplan för mig. Jag är ju född och uppväxt bara 45 minuter härifrån” Han fortsatte ” Allting har ju gått vägen för oss och mig. Jag ville vara Grabben med Indianen; den första som fixade det och det gjorde jag. Jag ville också att Indian skulle dominera och det måste man ju säga att vi gjorde, men inte ens jag hade trott att vi skulle ta hem konstruktörsmästerskapet med två tävlingar kvar. Speciellt inte med tanke på den kompetens som finns hos våra motståndare.”

Bildresultat för Briar Baumann Kawasaki Ninja 650

De två grabbarna från järngänget fick sällskap på pallen av tredjepristagaren Briar Baumann som körde en Kawasaki Ninja 650.

Bildresultat för ftr750

Man behöver inte vara störst för att vara bäst. Indian Motorcykel 😉 Vill du vara bäst också? HÄR blir du det

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.