Billigaste mobilabonnemang med mobil – eller utan?

Jag sitter och svävar runt på nätet då min gamla ”nalle” börjat sjunga på sista versen. Ser också över mitt abonnemang.

Mobilabonnemang kan ibland verka komplicerat och krångligt. Denna snabbguide hjälper dig att jobba dig igenom en labyrint av abonnemang med mobiler för att se till så att du väljer en lösning som ger dig mest för pengarna. Läs vidare!

Så får du billigaste mobilabonnemang!

Innan du undersöker hundratals mobiler och abonnemang där ute måste du bestämma vilken typ av användare du är. Så här ska du göra för att hitta billigaste mobilabonnemang, tänk på detta:

– Hur många samtal gör du ungeför på en dag? Multiplicera det med cirka 30 för att få ett månadsgenomsnitt. Kolla även efter ”fria samtal och SMS”!
– Vilka andra operatörer kommer du ringa? En del abonnemang har olika priser beroende på vem du ringer, men de finns också dem som erbjuder samma pris oavsett vem du ringer!
– Kommer du att ringa lokalt eller internationellt?
– Hur mycket data kommer du att använda? Surf är oftast det som kostar extra och som avgör priset på ditt abonneman.

Kontantkort

Detta är inte längre så vanligt, men det finns faktiskt kontantkort att köpa. Detta är ett bra alternativ till dig som vill ha ett billigt alternativ framför ett abonnemang. Det fungerar oftast lika dant, men du kommer behöva ladda på det varje månad! Ofast kan du heller inte köpa ett kontantkort med mobil, vilket kan vara en nackdel!

Abonnemang

Dessa är vanligtvis 12 till 24 månader med en lägsta månadsserviceavgift som normalt omfattar ett visst antal samtal, SMS och surf. Detta omfattar ibland även kostnader för en mobil, som kan göra att en helt ny och dyr telefon blir lättare att betala i omgångar.

Förbetalda mobilabonnemang kan ha billigare samtalspriser eller ”fria samtal” som blir allt vanligare även inom det billigaste lösningarna på marknaden.
Kostnaderna kan dock eskalera snabbt om du inte har fria samtal, särskilt om du använder mobilen utanför de områden som omfattas av abonnemanget – något att överväga om du är på en stram budget!

Vissa bolag har obegränsade lösningar med data. Med en högre månadsavgift kan du få obegränsad användning av surf helt enkelt.
Om du vill avsluta ett mobil abonnemang tidigare finns det oftast uttagsavgifter, med vissa operatörer kan du också betala resten av abonnemanget direkt – kontrollera det finstilta noga!

Om din mobillösning innehåller ett antal samtal eller minuter kommer de normalt inte föras över till nästa månad, om du inte använder dem inom samma månad riskerar du att förlora dem ut systemet. Om du är osäker, överväg att först ta reda på ditt användningsmönster.

Innan du registrerar dig till en långsiktig plan, tänka på längden på engagemang och minsta totala kostnaderna; det är också en bra idé att ta reda på om du kan byta till en högre eller lägre användningsplanen i något skede utan påföljd.

Att tänka på!

Med förbetalda mobilabonnemang köper du ett startpaket (med eller utan en mobil), som ger dig tillgång till telefonnätet och en viss mängd samtal och data. När det tar slut kan du ’ladda’ (eller, enkelt uttryckt, köpa mer) samtal och surf för att utöka nätverksåtkomsten (som är begränsad till en viss tid, beroende på hur mycket du betalar.

En förbetald lösning ger dig strikt kontroll över samtalens utgifterna och är perfekt om du håller koll på din budget, eller om telefonen är för ditt barn eller tonåring.
Förbetalda abonnemang tenderar att vara billigaste mobilabonnemang och ett bästa alternativet för människor som inte gör många samtal. Även om du inte har några samtalstid som återstår, kan du fortfarande använda telefonen för att ringa ett visst antal samtal och även ta emot samtal under en begränsad tid (möjligen upp till 12 månader – be operatören för fler detaljer).

Du kommer inte att få en faktura. Men du kan kontrollera din samtalskredit när som helst (vanligtvis via ett fritt telefonnummer eller på nätet), och få påminnelser när du får slut på surf eller samtal.

Vidare bör du tänkte på att hos vissa operatörer kan du föra över outnyttjade samtal/surf för upp till 12 månader. Internationell roaming är inte tillgänglig från alla leverantörer. Om du vill gå till ett annat nätverk, kan du behöva betala vad som utgör en ”utträdesavgift” (skenbart en avgift för att ta bort SIM-säkerhetslåset). Olika nätverk har olika strategier – kontrollera innan du köper!

Titta på hur och var du kan ladda dina samtal och surf (med många operatörer kan du ladda via telefon eller på nätet, andra sätt inkluderar att gå till en återförsäljare, bensinstation, närbutik eller liknande) och kontrollera hur länge detta gäller för.

Billigaste mobilabonnemang med mobil

Vissa billigaste mobilabonnemang med mobil erbjuds med ett visst telefonnummer som ingår i priset på din månadsavgift, eller alternativt kan du köpa en ny mobil i ditt val i det månatliga abonnemanget, men skild från själva planen. (I båda fallen måste du betala priset på telefonen om du lämnar abonnemanget för tidigt.) Att köpa second-hand är ett alternativ värt att överväga, men låt dig inte luras av annonser för ca 100 kr telefoner eller annat som verkar för bra för att vara sant. Var kritisk och läs allt du kan så kommer du hitta det bästa abonnemanget

Godmorgon

//Big Papa

En kommentar

  1. Pingback: Shea's Performing Arts Center

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.