Norrmännen gasar

Stortinget i Norge beslutade i förra veckan att ge sin regering i uppdrag att undanröja kvarstående hinder för biogasproduktion. Det handlar bland annat om att likställa biogasfordon med nollutsläppsfordon i alla statliga målsättningar. Den norska biogasbranschen är mycket nöjda med beslutet.

– Det här är ju fantastiskt för den norska biogasbranschen, och för Norges miljö- och klimatarbete. Nu får vi verkligen hoppas att den svenska regeringen och EU tar rygg på vårt kloka grannland, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

Det är Fremskrittspartiets företrädare i Stortinget som i ett så kallat dokument 8-förslag har föreslagit att hindren för biogasproduktion i Norge ska undanröjas. Förslaget antogs av Stortinget igår, i ett partiöverskridande, nästan enhälligt beslut. Beslutet består av flera delar och ska bland annat resultera i snabbare ansökningshantering vid investeringsbidrag till tankstationer och biogaslastbilar.

Stortinget ber också att regeringen ska ändra skrivningarna i alla statliga målsättningar och planer, både redan antagna och kommande – nollutsläpp och biogas, ska det stå. Tanken är att likställa biogas med el och vätgas.

Önskar motorfolket en trevlig vecka

Godmorgon

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.