en solig skitdag

Jaha, då var den här då..den här dagen vi visste skulle komma. EN dag som vi gärna kunnat riva ur almanackan redan innan. Säga att det har aldrig hänt, för dagen idag finns inte.
Ja, det jag syftar på är naturligtvis beslutet, valet, strategin och viljan som Volvo Lastvagnars ( numer GTO global truck organisation) ledningsgrupp har tagit. Man har alltså beslutat att flytta monteringen av Volvohytter till Tuve/Göteborg. Räcker inte med det. Därifrån flyttas jobb till Gent och Gent tappar jobb till Blainville i Frankrike. Så en av ringarna på vattnet är att Sverige tappar jobb. Industrijobb som drar in pengar till statskassan.

Det här är en riktig skitdag. Känslor, ilska, frågetecken, oro och uppgivenhet blandas. Vi har gjort den här resan tidigare, 2008/09 när vi drabbades av den stora krisen. Skillanden då, var att då fanns jobb kvar, jobb att söka, jobb att komma tillbaka till när allt vände. Nu, nu kommer minst 500 arbetstillfällen på fabriken att vara borta, gone with the wind….en vind som blåst söderut.

Det här beslutet som någon inom ”ledningsgruppen” formulerat i sin mun, som någon i ”ledningsgruppen” lyft klubban och klubbat igenom, det beslutet berör fler än ”ledningsgruppens medarbetare”. Det berör personalen på Ishringhausen som tillverkar stolar, det berör Berensen som tvättar våra kläder, det berör Sodexo som har resturanger på fabriken, det berör andra underleverantörer.
Det berör Umeå som kommun, JA det kanske till och med kommer beröra dej. Om inte annat genom att kommunen tappar en stor del skattepengar, och dessutom kommer andra kommuninvånare att bidra till när uppsagda kanske behöver utbildning och försörjningsstöd.

Men likt ”ledningsgruppens medarbetare” så kommer ”ledningsgruppen” inte att behöva konfrontera dessa människor, för dom som formulerat och klubbat beslutet sitter på annan ort och kanske till och med i ett annat land. Lätt att ta obekväma beslut, när dom inte rör en själv i ryggen.

Det jag nu förväntar mej av ortens politiker att ni nu kliver fram och tar bladet från munnen. Att en del av er är ”förvånade över beslutet” gör mej förvånad. Har ni överhuvudtaget satt er in i situationen. Men jag återkommer om det, med en riktad fråga i ett annat inlägg.

3 kommentarer

 1. Fredrik Jokijärvi

  Jakten på avkastning till aktieägarna är gränslös. Lider med de som mister jobbet och tryggheten den ger. Inte bara de på Volvo utan även de andra som kommer att drabbas.

  • Carola Andersson (inläggsförfattare)

   ja, när pengar får styra , är människan och människans kunskap och kompetens inte ett öre värt.

 2. Robert

  Det var med förfäran jag fick mina rykten besannade idag då det blivit officiellt.
  För mig står det klart, vi behöver en ny regering som törs låta andra delar av landet än
  storstadsregionerna leva.
  Till Volvosledning kan jag bara skicka följande budskap, tänk om, tänk rätt !!
  En flytt av monteringen och som i det värsta kan leda till en nedläggning av fabriken
  får inte ske, det kommer att göra Volvo svagare inte starkare som ni tror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.