Nolltolerans

Har just sett på Uppdrag gransknings reportage ”döden på jobbet”. Ett reportage om när den stora kalkugnen på LKAB i Luleå skulle rensas på tio tusentals kilo kalk. Sju arbetare skadas, varav Gustav för livet och Johan miste livet….
Totalt var 10 personer från 6 olika företag inblandad i jobbet, inringda med kort varsel för att helt plötsligt tillsammans göra ett jobb. Personer som aldrig tidigare jobbat tillsammans. Inga skyddskläder anpassade för just detta jobb, ingen som går igenom skyddsföreskrifter, ingen gör riskanalys utan …jobbet ska liksom bara göras av de som är inringda..

Jag blir så berörd, upprörd och rent ut förbannad.
En arbetares liv är idag inget värt. (JA, ni som nu tänker skrika om chefer och ledares liv då, kan sluta skrika. OM ni nu skulle behöva dö på ert jobb kommer inte heller era liv vara värt något, det finns fler av er också) Jag fokuserar på de arbetare och främst de 42 IF Metallare som under 2013 fick sätta livet till på sina jobb.
Reportaget ”döden på jobbet” handlar just om IF Metallmedlemmar.
Utredningen kring vem som bär ansvaret har nu pågått sedan i oktober 2011. Anhöriga till han som dog i olyckan får aldrig komma till ro, Gustav som är märkt för livet, väntar också på svar.
Inblandade företag vill inte kommentera utan inväntar förundersökningen, Utredningen tar tid just på grund av att så många är inblandade i arbetet. Allt är ett enda virr varr.
Polisen har dåligt med resurser för att utreda olyckor på arbetsplatserna. Arbetare som ska vittna ska göra det mot sin arbetsgivare = inte populärt och tiden bara går.

Det som gör mej förbannad är att vi i riksdagen har partier som trycker på NEJ knappen när det ska röstas igenom en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet….
Samma partier tryckte på NEJ knappen när det gällde att arbetsmiljöverket skulle få större möjligheter att välja vilken sanktion som var mest lämplig mot arbetsgivare som missköter sig..
Två av dessa partier kallar sig ”arbetarpartier” eller arbetstagarvänliga..pyttsan.

Men det är klart, det finns gott om arbetare som går arbetslösa och att trycka NEJ harmoniserar väl med arbetslinjen…en ut = en in
Och som man säger i inslaget, ska du ha ihjäl någon gör det på jobbet och inte på stan..gör du det på stan åker du kanske in, på jobbet lär du klara dej..

En kommentar

  1. Chatrin

    Ja att ett liv inte betyder mer. Det är underbart att du får alla att få upp ögonen keep up the good work Carola du är imponerande =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.