Dags att så arbetarrörelsens frö

I dag är det arbetarrörelsens dag
Det är inte en partipolitisk dag, men dom är inbjudna.
Vi behöver ett samarbete för att få gehör för våra frågor,
Vi behöver ett samarbete med politiken för eftersom många frågor ska fastställas i riksdagen.
Därför samarbetar vi med Socialdemokraterna. Men även med andra partier som står bakom och är villiga att driva arbetarrörelsens frågor.
Vilka partier som är emot är rätt givet.

Alla vet att tiderna just nu är annorlunda, det stavas. Covid19, Corona och pandemi.
Men trots detta och faktiskt på grund av detta så är arbetstagarnas frågor verkligen i fokus
Tänker göra några nedslag, så några frön att tänka på

Skyddsombuden
Jobbar stenhårt i dessa tider för att folk ska ha tillgång till skyddsutrustning , ha rätt skyddsutrustning och inte utsättas för skador, sjukdomar och olyckor. Ett arbete som pågår årets alla dagar men som samhället nu verkligen får ta del av.
Tyvärr så ifrågasätts deras arbete. Det ignoreras också av chefer och andra ansvariga. Helt oacceptabelt och väldigt provocerande. Att det dessutom precis i denna tid, i riksdagen, av alla partier utom S och V röstas ner ett förslag om att fackförbundens regionala skyddsombud inte ska få tillträde till arbetsplatser där facken för dagen inte har medlemmar är så dåligt. Här visar man från övriga partier på vems sida man står.
De som jobbar på en sådan arbetsplats kan vara inhyrda eller studenter som ännu inte gått med i något fack. Kanske inte heller får jobbet om dom är med i ett fackförbund.
Moderaternas ansvariga för arbetsmiljöfrågor i arbetsmarknadsutskottet anser att det är upp till myndigheterna att kontrollera arbetsmiljön, inte folk som är knutna till fackförbund.

Korttidspermittering
Ett mycket bra förslag från regeringen. Har räddat många från att få ett varsel om uppsägning. Man går ner i lön under en tid men behåller jobbet. Under krisen 2008/2009 fanns inga sådana ambitioner, utan då var varsel om uppsägning det enda den då sittande regeringen kom på.
Tyvärr så har nu inhyrda från bemanningsföretag fått gå hem på direkten, med en uppsägningstid på 14 dagar (några med längre)och en garantilön på 111 kr i timmen under sin uppsägningstid. Eller direkt ut i arbetslöshet.
Samtidigt som detta skedde så kunde vi läsa om ett antal storbolag som i sin vanliga ordning skulle dela ut bonus, ha aktieutdelning och strössla med andra vinstdelningspengar.
Att man inte skäms.
Här går folk ut i arbetslöshet, eller ner i lön för att klara krisen medans pengaregnet skulle fortsätta över andra i samma bolag.
Så provocerande.

Produktionskedjor
Nu i dessa tider visar det sig att ”kedjan inte är starkare än den svagaste länken” . Dagens produktionskedjor sitter ihop genom flera länder. Blir det kris i ett land blir det kris i flera länder. Precis som viruset, sprids problemet. Kanske dags att ta sig en funderare om vi inte ska bli lite mer självförsörjande i landet. Inte bara på mat utan även på material till tillverkning, till sjukvården med mera.
Se bara på hur krisartat det nu är med de bär och grönsaker som ska plockas. Vi har en hög arbetslöshet men måste ändå ta hit folk som ska plocka lingon och jordgubbar…..

Nåväl. Det finns flera frön kvar i arbetarrörelsens fröpåse men just nu får det vara nog
Ha en trevlig första maj och kom ihåg varför vi firar den

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.