Nu synas sömmarna

I dessa Covid19/Coronatider så synas samhället, arbetsplatser, arbetsgivare med flera i sömmarna.

I valtider så skallar ropen från politiken att man satsar på, vård, skola och omsorg”
Jättebra kan man tycka. Men vad ser vi av detta i dessa tider.

Fast eller visstidsanställd personal som kanske erbjuds semester i september eller senare, med lite eller ingen kompensation.
Personal inom vård och omsorg som tvingas jobba utan skyddsutrustning eller med bristfällig skyddsutrustning
Visst kan vi hurra och klappa händerna nu, men vad händer om/när allt blir som ”vanligt” igen? Sker nödvändiga åtgärder och sker det förändringar till det bättre? Arbetstider, Lön, Ökad bemanning med utbildad personal, eller kommer allt vara som bortblåst då och vi hänvisar till en ”speciell tid”
Däremot kan vi använda ordet ”speciell tid” när det gäller att vårdpersonal ska slippa betala förmånsskatt på mat och resor dom får av andra.

Vi ska inte heller glömma andra personalkategorier som nu tvingas jobba under förhållanden som inte är bra, Arbetare som varje dag utsätts för smitta och risker. Tänker på
Städare, Hotellpersonal, Restaurangpersonal, Busschaufförer med flera.

Sen har vi bolagen och företagen som först korttidspermitterar sin personal. Här vill jag vara tydlig, det är ett jättebra verktyg för företag och anställda att behålla kompetens och jobb, jättebra. MEN jag är SJUKT EMOT att man samtidigt som man tar emot statligt permitteringsstöd delar ut vinster till aktieägarna.
Inga Coronahjältar precis….
Här synas verkligen sömmarna när det gäller att ta ansvar och hur man tänker. Även när samhället och världen är i kris så ska ”mycket ha mer”.
Tack och lov har nu ett enigt Finansutskott uppfattat signalerna och nu satt stopp för detta. Förmodligen och förhoppningsvis blir dessa bolag och företag även återbetalningsskyldiga om dom fått bidraget.
Nu rättar det ju till sej , men ställ det i relation till att vårdpersonal riskerar förmånsbeskattning av gratis mat och resor när dom jobbar extra mycket och allt dom kan för att rädda liv nu, mycket mer än vanligt

Sista nedslaget är följande
Bär och grönsaker ska skördas och plockas. Men nu är det problem att hitta arbetskraft till detta. Inga eller i alla fall väldigt få kommer hit från andra länder för att utföra detta jobb.
Varför vill få eller inga inskrivna på arbetsförmedlingen ta dessa jobb. Varför söker inte företagen
sin arbetskraft bland dessa?
Inte kan det väl vara så att lönen inte är avtalsenlig, att arbetstider och andra villkor inte är bra. Inte följer något avtal.
Inte kan det väl vara så att man vill ha jobbet utförd till så låg kostnad som möjligt.
Ja jag vet att sylten och bären i affären blir dyrare att köpa om dom är plockade och skördade under schyssta villkor men dom borde smaka bättre.

En länk till en arbetsgrupp som brukar vara populär i valtider, Just denna artikel är från Umeå men Umeå är nog inte unikt på något
https://www.vk.se/2020-05-07/brist-pa-tvattmojligheter-en-fraga-for-arbetsmiljoverket

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.