Utbilda och anpassa Af

För en gångs skull är det bra att Af byter handläggare (för x-antal i gången), tillbaka till en som inte triggar och dessutom faktiskt lyssnar på vad jag säger. Till och med min kurator på Råd och Stöd har tappat räkningen på de handläggare jag har haft sedan hen klev in i bilden. Det är ingen nyhet att den med till exempel de diagnoser jag har, triggas och mår dåligt av ständiga förändringar. Så hur kan myndigheter få bolla runt folk på detta vis så att de blir sönderstressade och får en massa följdbesvär med hälsan? Jag har en önskan att handläggare får mer kunskap inom NPF så att de inte ser oss som besvärliga. Vi är en resurs och inte ett problem. Tillsammans behöver vi hitta lösningar, för när det kommer till jobb/sysselsättning har vi ofta egna förslag då vi vet hur vi själva fungerar, om handläggarna bara ställer de rätta frågorna.

Vore en bra början om de startade med att anpassa Afs entré här i Umeå (vet inte hur det är i andra städer). Många av oss får panikångest i nuläget bara genom att försöka ta sig in i lokalerna. Jag vill att myndigheter med flera genomgår en NPF anpassning precis som med andra tillgänglighetsanpassningar. Bara för att våra svårigheter inte syns i första skedet betyder det ju inte att vi har mindre problem med att ta oss in.

Om vi nu då har med oss dessa svårigheter i tanken när vi sedan tänker vidare…..

Hur många av oss med någon eller några diagnoser har svårt att komma in på arbetsmarknaden, behöver kontakt med socialtjänst, måste lämna en nådig lunta av blanketter (antingen ir eller via nätet) till försäkringskassan, samtidigt tackla med full kraft svårigheterna som diagnoserna medför? Att då ständig mötas av olika handläggare (okunniga inom npf) är nog så illa. När vi sedan har fått fysiska besvär pga de psykiska påfrestningarna ska vi dessutom få vården att lyssna på oss så vi får rätt hjälp. Redan där är vi dränerad på energi då vi fått jobba i motvind på reservenergi. Så hur stort antal av oss med NPF lever under existensminimum eller med försörjningsstöd, för att vi inte orkar längre eller har slutat fungera något så när?

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.