Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Är valet redan över?

Högern stoltserar med opinionsundersökningar som indikerar blått övertag. Om det blir så i valet är samhället illa ute. Vi fortsätter vår väg mot det superegoistiska sköt-dig-själv-och-skit-i-andra-samhället om det blir fyra år till med denna blåa röra vid makten.

Men det är tydligen så att innan samhället kan bli bättre så måste folk få det mycket sämre. Varsågod kära väljare, vill ni ha fyra skitår till, by all means välj Alliansen. Vill ni däremot ha ett samhälle som innebär att alla är välkomna, även de svagaste, så rösta rä(ö)tt.  

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer

  1. Uffe N

    Måhända att ”alla är välkomna” i ett ”rött” samhälle. Men det känns inte så på retoriken: hur välkomna är höginkomsttagare? Hur välkomna är utländska experter, som kan tänkas vilja jobba i Sverige? Hur välkomna är de som vill driva företag, och behålla det företaget genererar i vinst?

  2. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-07-20 22:50)
    Rätta mig om jag har fel, men visst har väl höginkomsttagare funnits även under socialdemokratiska regeringar? Nya miljonärer har tillkommit också under vänsterregeringar.

  3. Uffe N

    Jo, höginkomsttagare har funnits även under S-regeringar. Men varför är de så få? Varför producerar inte Sverige fler miljonärer?

    Traditionellt tycker jag det har blivit så att när ditt företag växer sig stort i Sverige så flyttar du utomlands, för att inte bli ihjälskattad. Typ Ingvar Kamprad och Ikea.

    Eller om du är expert inom något som efterfrågas i industrin så flyttar du till USA eller England, och lyfter därmed 2-10 gånger mer i lön. Om du är het inom industrin, varför kan du inte få samma lön i Sverige?

  4. Johan Karlsson

    Berätta då gärna hur ökad arbetslöshet gynnar de svaga? Eller varför människor inte ens ska få bestämma vem som ska vara hemma med deras eget barn. Berätta gärna hur svensk exportindustri gynnas an höjda bränslepriser, avståndsskatt och dyrare arbetskraft. Berätta även hur man får fler jobb genom att göra det dyrare och svårare att anställa eller om hur elintensiv produktion gynnas av högre elpriser. Väljarna vill gärna veta, åtminstone de som har förmågan till logiskt tänkande.

  5. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-23 13:01)
    Ökad arbetslöshet gynnar INTE de svaga. Tvärtom, så är den ett hot mot människorna på golvet, vars villkor och löner då ytterligare försämras.

  6. Uffe N

    CF: Jag kan hålla med dig om att för mycket arbetslöshet inte är bra. Men motsatsen gäller också: för lite arbetslöshet är heller inte bra.

    Lek med tanken att verkligen _alla_ i Sverige som ville ha ett arbete hade ett. Ett företag börjar gå bättre än tänkt, och måste anställa en person till, för att kunna leverera enligt kundernas önskemål.

    Men eftersom alla i Sverige har ett jobb, måste företaget erbjuda bättre villkor än nuvarande arbetsgivare för att kunna locka till sig någon från ett annat företag. Jag skulle gissa att minst 10% mer i lön än nuvarande jobb krävs.

  7. Uffe N

    Del 2:

    Så genom att byta jobb har någon fått 10% mer i lön. Men detta kommer att gälla alla: genom att byta arbetsgivare ofta nog kan de öka sin lön ordentligt.

    Problemet är nästa steg: företagets produkter måste kosta tillräckligt mycket för att kunna betala de högre lönerna. Och om kunderna skall kunna betala det högre priset måste även de höja sina priser. Och deras kunder måste alltså betala mer, och så vidare.

    Slutsatsen blir att detta scenarion driver på inflationen mycket mer än om det finns några arbetslösa som kan fylla behoven av nyanställning hos företagen.

  8. Uffe N

    Del 3:

    Om man betraktar Sverige som en från omvärlden isolerad ö är inflation inget problem. Men Sverige är inte en isolerad ö, vi har väldigt mycket handel med omvärlden, och då blir en stor inhemsk inflation ett problem: svenska produkter blir för dyra för att kunna sälja på internationella marknaden, och allt vi importerar (tänk olja) blir dyrare i takt med att svenska valutan sjunker i värde (inflationen). Plötsligt står Sverige där och kan inte få sålt sina produkter på världsmarknaden för att de är för dyra, och den olja vi importerar är så dyr så få har råd att köpa den.

  9. Uffe N

    Del 4:
    Vad blir då effekten av att Sverige från början inte hade någon arbetslöshet alls? Jo, ganska snabbt kommer företagen att få lägga ner, för de får inte sälja något. Och de företag som lever kvar har inte råd att betala de uppskruvade lönerna som de anställda vill ha, utan måste minska lönerna för att överleva.

    De som då blir arbetslösa kommer att upptäcka att inget företag vill anställa dem för den lön de hade på senaste jobbet, utan de måste gå med på att sänka lönen avsevärt. Eller stå utan jobb!

  10. Uffe N

    Del 5:
    Vad är då en bra balans mellan inflation och arbetslöshet? Jag erkänner: jag har ingen aning! Men jag kan tänka mig att en arbetslöshet på mellan 1% och 10% är rimlig. Det är dock ett väldigt stort spann, och för att komplicera sakerna ytterligare misstänker jag att ”ideala arbetslösheten” inte är statisk, utan varierar från år till år beroende på en mängd olika faktorer.

    En varning till läsarna: jag har ingen ekonomisk utbildning, och kan ha fel på samtliga punkter. Jag hör dock väldigt gärna motargument!

  11. Johan Karlsson

    Och varför ska man då driva en politik som leder till ökad arbetslöshet? Dessa arbetslösa ska sedan försörjas av de som arbetar vilket leder till att dessa får lägre reallöner. Dessutom får vi, precis som du säger, sämre villkor för de som har jobb eftersom det råder överskott på arbetskraft vilket får dessa att acceptera sämre villkor.

  12. Johan Karlsson

    Uffe N ligger nog sanningen rätt nära i sitt resonemang. Förmodligen ligger siffran betydligt närmare 1 än 10%. Om vi ser till västeuropa som haft en hårt reglerad arbetsmarknad har arbetslösheten legat över 10%. Jämfört med USA som har en mindre reglerad, men trots allt reglerad, arbetsmarknad legat på ca 2%. Enligt ekonomer skulle en helt oreglerad arbetsmarknad på sikt endast leda till en ”omställningsarbetslöshet”. Denna inkluderar bara folk som tillfälligt är arbetslösa, t ex efter att ha sagt upp sig för att börja ett nytt jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.