Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Jag håller med en liberal skribent!

Det måste vara första gången, men i DN Ledare idag 29/7 skriver Peter Wolodarski bland annat så här:

 

”Skuldkriser kan inte lösas med nya skulder

Intuitivt verkar detta påstående rimligt. Varför låna mer när problemen skapats av överskuldsättning?

För en enskild individ kan resonemanget stämma. Felet som många gör är att överföra privatekonomiska slutsatser till ett helt lands ekonomi.

Grunden för finanskrisen i de flesta länder var den privata sektorns överbelåning. När bubblan sprack påbörjades en väldig skuldsanering. Hushåll och företag amorterade i stor skala och började spara. Efterfrågan i ekonomin minskade och skatteinbetalningarna sjönk.

Detta sparande skapade automatiskt underskott i statens finanser, utan att politikerna fattade några aktiva beslut. Om man i det läget sätter i gång offentliga åtstramningar för att åstadkomma budgetbalans blir resultatet att ekonomin trycks ned ytterligare.

Alla kan inte spara på en och samma gång utan att inkomsterna faller. Detta har inträffat i flera krisländer, med förödande sociala konsekvenser.”

Min kommentar: Precis! Att förstärka en redan existerande kris genom åtstramningar är helt fel väg att gå. Som Wolodarski säger, alla kan inte spara samtidigt. Då banar man väg för extrema krafter i spåren av den sociala misär som medföljer. Denna åtstramningspolitik förespråkas av Anders Borg, Angela Merkel, David Cameron osv osv. Förstår de hur farlig den är, frågar man sig? Förresten, observera att Wolodarski är högerliberal.

Sen undrar jag, om alla sparar och stramar åt och ekonomin trycks ned, när och hur vänder allt uppåt igen? Genom mera sparande? Knappast! Eller tror högeranhängarna på ett gudomligt ingripande? Vore intressant att höra från sparivrarna på högerkanten.

Länk till hela artikeln: http://www.dn.se/ledare/signerat/sex-myter-bidrar-till-eurons-farliga-lage 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

14 kommentarer

  1. niklas lindgren

    Jag är en av dessa högeranhängare som tror på sparande.

    För det första finns det länder som lyckats sparar sig ur kriser, tex Island och de Baltiska staterna nyligen. Detta medan övriga Europa sparade. Det går med vilja och skicklighet. vad det handlar om är att krisande länder skär ner i offentlig sektor så att människor söker sig till exportnäringar så att bytesbalansen upphör att vara negativ. Det var även så Sverige tog sig ur krisen på 90-talet.

    Stimuli är däremot synnerligen problematiskt:
    För frågan är ju om Peters recept i form av stimulanser egentligen kan göra någon nytta utan att bara slösa bort än mer pengar? För hur skall Europa kunna stimulera så att just pengarna går till Grekland? Det är ingen lätt fråga. Ger Merkel mer pengar till tyskarna så behöver de inte åka till Grekland på semester, de kanske väljer att sparar pengarna, köpa kinesisk elektronik eller väljer att titta på älgar i Sverige? Dessutom, om Assar Lindbeck har rätt och krisländerna har fallit i konkurrenskraft så hjälper inte stimulering av ekonomin. Problemet kvarstår då till dess att krisländerna reformerat sig. Och jag tror inte en sekund på att tex Grekland skulle genomföra dessa nödvändiga reformer om de slipper för att tyskarna öppnat ymnighetshornet.

  2. Conny Forsström

    Svar till niklas lindgren (2012-07-29 16:53)
    Hur argumenterar du mot det faktum att social oro medföljer extrema nedskärningar när alla samtidigt ska spara? Se på Spanien och Grekland..även Irland lär haft mycket protester och demonstrationer. Att sedan extrema krafter kommer och säger sig ha snabba lösningar..hur ser du på det?

  3. niklas lindgren

    Sociala oro är naturligtvis aldrig bra. Men väljarna har ju sig själv att skylla då de röstat fram odugliga politiker.

    Och visst är spara smärtsamt. Men vad är alternativet? Det finns absolut ingen försäkran om att stimuli skulle leda till att dessa länder tar sig ur krisen. Hur utformar du ett stimulanspaket från Tyskland som ger effekt i Athen? Det är inte lätt. Och om stimuli mot förmodan ger någon effekt i Grekland, så löser det inte det långvariga problemet med att dessa länder har förlorat konkurrenskraft mot andra länder. Då skjuter du bara upp problemet. Du får ekonomisk ruin och social oro senare.
    Hellre ”painful end” än ”pain without end”. Därför spara istället för att slösa än mer. Men nu är det min bestämda åsikt att detta bäst kombineras med att länderna med störst problem lämnar euron.

  4. Conny Forsström

    Svar till niklas lindgren (2012-07-29 22:29)
    EMU och euron borde aldrig ha uppfunnits. Dessutom bör hela EU upplösas, det enda det kapitalistprojektet syftar till är att dumpa löner.

  5. Uffe N

    Hur Greklands kris skall lösas har jag ingen aning om. Det verkar dock som om en möjlig väg är att de återinför drachman (eller någon annan valuta) och låter den flyta fritt så marknaden kan bestämma dess värde. När den stabiliserats mot övriga valutor kan de återinträda i eurosomarbetet. Det lär dock inte vara billigt för grekerna: allt som importeras kommer att bli dyrare. Å andra sidan kommer de att ha turister i drivor, då det blir billigare att turista där.

    ——-

    Jag kan inte påstå att jag _vet_ men jag tror inte att EUs syfte är att dumpa löner. Så vitt jag vet (och minns från historielektioner) så bildades Kol- och Stålunionen strax efter andra världskriget. Denna utvecklades till EG, som i sin tur blev EU.

    Och syftet med K&SU var något helt annat än att dumpa löner: syftet var att garantera fred i Europa. Detta skulle ske genom att Tyskland och Frankrike slutade slåss om sin gemensamma gräns, och genom att övervaka produktionen och kol och stål (som ju behövs för att tillverka vapen).

    Säga vad man vill om hur K&SU har utvecklats till EG och EU så tycker jag att grundidén är utomordentligt bra.

  6. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-07-30 17:31)
    Kol- och Stålunionens syfte var inte att dumpa löner. Så långt håller jag med. Men EU idag och tanken med det är en inre marknad där arbetsrätten blir överstatlig och fackets makt förminskas genom en i hela EU enhetlig lagstiftning. Vi får kort och gott en arbetsköparnas marknad, något vi i och för sig redan har nu..

  7. Uffe N

    Jag håller med om att en av EUs grundläggande idéer är en inre marknad. Syftet med den är nog inte att dumpa löner, utan att se till att företagen kan sälja sina varor i hela denna marknad utan att någon stat kan lägga hinder i vägen.

    Nu skall ordet ”hinder” tolkas med försiktighet: tex skulle Frankrike inte få förbjuda svenskt vin i Frankrike bara för att det är utländskt. Däremot skulle de kunna kräva att allt vin som säljs i Frankrike uppfyller vissa vilkor (tex säljs i återanvändbara flaskor, eller säljs med franskspråkig etikett eller liknande generella regler). Om det i praktiken blir ogörligt dyrt för alla utomstående skulle det nog vara OK enligt reglerna. Med mindre än att de utomstående kan få reglerna klassade som handelshinder… Det är en byråkratiskt djungel, som jag är glad jag slipper befatta mig med.

    Det samma gäller i Sverige: vi har en lagstiftning som kräver att etiketterna på förpackningarna skall vara på svenska. För stora företag är det inget problem, men för små företag blir det till att trycka upp klisterlappar som sätts på originalförpackningen. Inget större problem egentligen, om än kanske lite dyrt.

    ——–

    På sikt tror jag att vi kommer att få likartade regler inom hela Europa. Och inte bara likartade regler, utan också likartade löner och övriga villkor på arbetsmarknaden. Anledningen är enkel: varför skall jag som arbetar inom just-denna-bransch stanna kvar i Sverige när jag kan få X% mer i lön om jag flyttar till grannlandet? Eftersom jag kan flytta dit utan större problem blir det ett tryck på Sverige (och alla andra länder förstås) att lönenivåerna måste anpassas till grannländernas nivåer.

    Det kommer dock alltid att finnas ett utrymme för olikheter, när man tar hänsyn till tex skattenivåer och vad man får för skatten, samt vad man får betala ur egen ficka. Men det går inte med för stora skillnader.

  8. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-07-30 17:59)
    EU-projektet ställer arbetare i olika EU-länder mot varandra och de som accepterar lägst villkor får jobbet. Arbetsköparna gnuggar händerna av förtjusning. Tanken är så klart att genom fri rörlighet pressa ner lönerna till motsvarande nivåer som de arbetare som accepterar lägst lön har.

  9. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-07-30 17:59)
    Att ställa arbetare mot varandra är oerhört smart, ur arbetsköparperspektiv. Ty då får man inget kollektiv emot sig som kräver något, utan underdåniga anställda som tar vad de får.

  10. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-07-30 17:59)
    En stilla fundering med anledning av mina nyss skrivna kommentarer är: hur tjänar en arbetare på EU, i motsats till en företagsägare? Arbetarens villkor försämras och lönen sänks. På vilket sätt är EU en fördel för arbetaren?

  11. Uffe N

    Jag tycker att du förbigår en detalj som är väsentlig i sammanhanget: det är inte bara företagen utan också arbetarna som har fri rörlighet. Det finns inget som tvingar någon arbetare att stanna i det land (eller den stad) han bor i. Är han/hon missnöjd så kan han/hon flytta till en bättre plats.

    Nu är det inte särskilt många som flyttar över landsgränserna, men om det sker i stor nog omfattning måste företagen börja anpassa sig till det, så de inte står utan anställda.

    —————-

    Hur en enskild arbetare tjänar på EU vet jag inte, annat än att EU (och dess tidigare organisationer EG och K&SU) verkar ha förhindrat storkrig i Europa. För min del räcker det: istället för att tvingas ut i krig kan Europas arbetare ägna sig åt att bygga det samhälle de vill ha.

    ——

    En liten sidokommentar till texten ovan: även om jag i grunden är positiv till EU är där en del saker jag tycker man kan kritisera EU för. Tex att parlamentet inte har beslutande makt, utan kan köras över av ministerrådet (tror jag, det kanske heter något annat). Ur min synvinkel skall EU-parlamentet vara det organ som har högst beslutande makt inom unionen, eftersom det är direktvalt av folket.

  12. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-07-30 22:17)
    Om folk får låga löner..hur ska de ha råd att flytta över landsgränserna? Det kostar att flytta..det finns många parametrar som gör att ditt osynliga-handen-resonemang inte funkar.

  13. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-07-30 22:17)
    Och med det osynliga-handen-resomenanget borde lönerna i USA ha höjts, då folk hade vägrat jobba på ställen där lönerna är dåliga. En annan parameter heter arbetslöshet och är vanlig i EU idag. Denna parameter sätter effektivt stopp för resonemanget du för; vi får istället arbetsgivarnas marknad.

  14. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-07-30 22:17)
    Att jag tar USA som exempel är just för att det ligger väldigt nära vad som kan betecknas som en fri marknadsekonomi, med väldigt få regleringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.