Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Konkurrens och egoism..

Fredrik Virtanen skriver i dagens Aftonbladet (05-11) en så bra krönika där han hävdar att det inte är så konstigt att ungdomarna som växer upp idag blir egoister. I ett samhälle där de får tävla om allt, där allt består av konkurrens och utslagning, där blir egoismen det enda vapnet för att klara sig.

Därmed, hävdar jag, att konkurrens/utslagning och egoism föder varandra, vi får en dynamik som gör att systemet hela tiden reproducerar sig självt. Samhällets struktur, under nuvarande regim alltmer byggt på konkurrens och utslagning, föder egoism. Egoismen å andra sidan, förstärker hela tiden att det handlar om tävlan/utslagning.

På det sättet får vi ett helt släkte uppväxande egoister, som tror att det är så det ska fungera i ett samhälle. Men nej, det är under marknadsliberalismen som egoismen vuxit sig riktigt stark. Vilka som tjänar på att individerna slåss mot varandra istället för att vända sig mot dem: den ekonomiska eliten självfallet! Denna elit ser helst att de svaga går under (därav deras kärlek till utslagning), ty välfärd är dyrt när man behöver pengar till lyxkonsumtion.

Ett minimalt statligt ansvar är en faktor som, när den läggs till denna soppa, förvärrar allt. Där inget statligt ansvar finns, där får de svaga klara sig bäst de vill. Ett annat samhälle är dock möjligt. Och ni som tror att man inte kan göra karriär och skaffa sig bostad i ett socialistiskt demokratiskt samhälle: se på Sverige under 1970-talet. Jag frågar: kunde människor inte göra karriär och skaffa sig bostäder då? Ett annat samhälle är möjligt, bara inte under nuvarande regim.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Uffe N

    Jag är för ung för att minnas 70-talet, men jag minns vad min pappa har berättat för mig från det tidiga 70-talet (kanske mest från det sena 60-talet, men skillnaden torde inte vara stor).

    På den tiden arbetade pappa på någon fabrik i Göteborg, som programmerare. Han hade, för den tiden och för det jobbet, en tämligen ordinär (hans eget ord) lön. Men han var inte alls förtjust i att chefen titt som tätt beordrade honom att arbeta övertid.

    Inte för att han hade något emot att arbeta mycket (några år senare hade han egen firma, och jobbade i stort sett 15 timmar om dagen varje dag…). Men hade hade något emot effekterna av att arbeta mer: han fick mindre kvar av lönen än utan övertiden!

    Ju mer han arbetade desto mindre fick han kvar av lönen. Och det var helt enligt lagen på den tiden. Den uppenbara slutsatsen man som anställd skall dra av detta är att så långt det går vägra arbeta övertid.

    För ett samhälle som vill ha någon välfärd att fördela är detta helt kontraproduktivt: folket måste ha en anledning att arbeta, att anstränga sig, att bidra till det gemensamma, annars slutar man med allt. För mig medför det per automatik att det får inte försvinna mer än (maximalt) 50% av en löneökning i skatt, annars kommer jag att låta bli att jobba övertid för att det blir för lite kvar för mig.

    Och jag tror att i stort sett alla fungerar på samma sätt: det måste bli tillräckligt mycket kvar för att någon skall tycka att det är värt besväret att arbeta istället för att gå på bidrag. För om skillnaden mellan att arbeta 40 h/vecka och gå på bidrag är (tex) 100 kronor per månad så är valet enkelt: bidraget med tillhörande ledighet är väldigt lockande!

  2. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2013-05-11 15:34)
    Det där om att arbeta eller gå på bidrag (vad nu bidrag innebär, det kräver en separat diskussion: a-kassa är inte bidrag, sjukpenning är inte bidrag), de allra flesta människor vill arbeta och tillhöra en gemenskap. Jag har alltid älskat att arbeta, så vänster jag är (enligt fördomarna på höger sida blockgränsen är ju vänstermänniskor lata).

    Hursomhelst, din anekdot till trots, chefer med högre lön än de anställda fanns nu som då. Precis nu som då så fanns det de som hade ansvar utöver andra och därmed högre lön.

    Vad gäller skatten så har den sänkts betydligt sedan den tiden. Jag kan berätta att det finns den andra extremen gällande övertid: det finns vinstdrivande företag där övertid krävs och förutsätts, utan en krona i betalning, och detta i nutid. Och i sådana ruttna företag borde de anställda definitivt vägra ALL övertid och gå hem på utsatt tid, helt oavsett om man gjort färdigt en arbetsuppgift eller inte!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.