Bedrövlig Vännäspolitik

I helgen blir det ganska fullt upp. Begravning i morgon och på kvällen ska manjaur larssa komma hit för att börja fila på hans nya bostad en våning upp från mig. Lördan ska jag lägga krutet på flytt av dennes möbler, 80 års kalas och eventuellt kanske en suovas i Videlund. Utan skoter dock i förbifarten, känner mig lite optimistisk faktiskt. Söndan ska jag på tacksägelse i kyrkan med halva familjen sen lär det väll flyta ut resten! Tidsoptimistens mardrömshelg, men det ska gå.

Ikväll har vi haft månadsmöte med Vännäsmoderaterna och vi har vänt upp och ner på det mesta. Jan N hade visst twittrat om att det var stort åldersspann och att ingen var tyst, så var det.

Jag känner verkligen att det händer väldigt mycket i Vännäs som är både nytänkande och omvälvande. I besparingstider glöms tyvärr alla andra helt vesäntliga frågor bort i skymundan av huvudfrågorna. Skolorna är en ren mardröm att diskutera, en sak är säker och det är att det som byggs nytt:

DET SKA BYGGAS PÅ RÄTT SÄTT SÅ DET GÅR ATT TA LITE SVÄNGNINGAR i framtiden. Det är min åsikt. Men i Vännäs har man misslyckats med sån planering tills nu.

Sen det som är och inte underhålls på ett långsiktigt hållbart sätt det är resultat av olika politikers vilja att vara folkkära. På så sätt att man lagt stora pengar på sånt som inte är av lika vikt men ser bra ut. Det gör mig förbannad. Det är inte att ta ansvar för ekonomin i Vännäs, det är att försöka fjäska till sig röster. Löjligt men sant

Se bara på byskolefrågan som lyftes och uppmärksammades förr om veckorna. Centerpariet m.fl stog på sig emot Socialdemokraternas och moderaternas ening om att byskolor i Tväråbäck, Pengsjö och Brån skulle läggas ner än om dom som alla andra visste att det var nödvändigt av flera olika anledningar att göra detta.

Samtliga politiker i Vännäs vill ha byskolor (hoppas jag) men ser ingen annan utväg för att fort spara en stor summa per år. Sen kommer det en hel massa faktorer framöver som gör det VÄLDIGT dyrt att bedriva skolor med för små och få klasser.

I Kommunfullmäktige den 25 tas då beslut om nedläggning, moderaterna och socialdemokraterna har i det läget med realism och vetskap att man ska spara över 10 miljoner fram till Jan14 lagt sina röster för. Och då tog dom ansvar för ekonomin. Än om det var ett tufft beslut att fatta. Många känslor och traditioner inblandade.

Då drar dom folkkära taktikerna tillbaka sina röster för att de inte har något motförslag att redovisa. Alltså tog dom inte sitt ansvar. Det kallas val taktik. C och KD tjänade nog inte på detta utan bör nog hellre ses som oseriösa i detta sammanhang.

Nu gick Vännäsmoderaterna ihop med det partiet som tog ansvar eftersom vi inte såg någon annan utväg långsiktigt precis som motsträvarna som låtsades se andra utvägar för att det skulle låta bra.

Vännäsmoderaterna kommer i framtiden att vara ett parti som stödjer det förslag som vi anser vara bäst för kommunen ur ett hållbart perspektiv. Det står samtliga Vännäsmoderater bakom vet jag och skulle det inte vara så då skulle jag sluta med mitt intresse i politiken. Direkt.

Sen hissar jag inte sossarna i skyn för att dom nu en gång gjort rätt med ansvar, det är i dessa tider när dom har majoritet som dom senaste 10 tal åren rår för att kommunekonomin är bedrövlig. Johan Söderling skrev i sin blogg att kommunen gick plus 3,4 mkr 2011 eller något sånt, men då glömde han nämna att man underhåller fastigheter för per kvm ca 25 kr, när ett långsiktigt hållbart tal egentligen enligt undersökning ska vara 70. Plåstrar man ihop år efter år då bygger man upp ett berg med utgifter som blir som i det här fallet nästan omöjligt att reda ut.

Det är sånt som rår för att byskolorna i Vännäs inte finns kvar till hösten. Skyll inte på skatteutjämningssystem, en kommun ska drivas så den klarar bättre och sämre tider annars är det något fel i huvudkontoret.

Jag hoppas verkligen att mina bloggläsare efter detta förstår att jag inte gett mig in i politiken för att fjäska, jag är gärna moderaternas svarta får härikring som säger som det är. Inte alla Moderater står för den här bloggen. Det gör jag

Fredrik Jacobsson (M)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Hans-Inge Smetana

    Följer din blogg. Intressamt! Doch viktigt du håller ihop vad som hände på senaste fullmäktige och även tidigare. Annars blir det så lätt att man agerar på hörsägner och det brukar straffa sig i längden. Du nämner KD och det är därför jag kommenterar vad som hänt från vårt agerande. Du antyder att KD o C hade samma agerande på sammanträdet, vilket är fel. KD o FP lade båda ner sina röster i frågan.

    Vad som hände på KF från vår (kd:s) sida är att vi inte gillar när det fattas beslut utan demokratisk förankring. Vi håller oss över sådana processer. Har varit med så pass länge i samhället på olika plan så jag vet att det inte blir nåt bra av det. Det var den orsaken varför vi la ner våra röster i den omröstningen. En annan orsak att vi inte har ett helhetsgrepp över vilka besparingar som måste göras ännu innan vi beslutar om besparingarna. Budgetarbetet har inte dragit gång änu detta år. Vi anser om vi kan fatta ett beslut med dåligt underlag eller rättare sagt avsaknad av underlag en gång, så kan vi fatta fler beslut med dåliga underlag och då är vi illa ute både demokratiskt men också inte minst ekonomiskt.
    Därmed inte sagt att vi inte tar ekonomiskt ansvar. Det krävs mer än att enbart rösta denna gång. Har suttit med i budgetberedningen i många år (mer än 15 tror jag) och varit med om både upp och nergång och vet vilka förslag och resonemang vi haft och lagt långt innan de nu aktiva moderaterna i KS blev politiskt aktiva. Och det krävs ytterligare krafttag framöver för en hållbar ekonomi. Så det är inte enbart M som tar ansvar. Denna gång röstade M med S o V. Det gjorde inte KD o FP för vi la ner våra röster liksom även C o MP gjorde i slutändan. Så lite mer bakgrundsfakta så hade du kanske kommit rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.