Medberoendets hellvete

Satt tidigare ikväll och tittade lite i telefonen när jag plötsligt ser att en ung tjej skrivit att hennes pappa är alkoholist och att hon inte tänker mörka det utan hon tänker dela med sig av det till fler och att hon tror det är nyttigt för både andra, henne och i slutändan även alkoholisten och även andra alkoholister.

Många är vi som bär med oss en oro och ett medberoende till någon i vår närhet som mår bättre av att det luftas i det breda, det sjuka med alkoholismen och missbruken är att det blir skamligt och otrevligt för så många om en person har problem. Till den breda grad att det mörkas och inte gärna pratas om.

Aldrig tidigare har jag haft en person i min umgängeskrets som faktiskt går ut offentligt med i det här fallet en förälder rakt av på ett rakt sätt. Jag är djupt imponerad.

För många är det en klump i halsen och det kan också vara förknippat med saker man helst vill glömma.

Att leva tillsammans med en eller flera alkoholister om man har den oturen, det är hårt och något man oftast inte valt, inte som missbrukarbarn åtminstone, då är det inte något man väljer.

Min spärr i denna fråga har alltid varit om det från andra kan ses som självömkan eller ett svaghetstecken, ikväll insåg jag att jag kan glömma den tanken. För den här tjejen som ikväll klev fram, hon är ingen vekling, hon är till skillnad stark som få.

Jag ska skriva oregisserat om relationen till min pappa och nr 2 den dagen jag orkar. Det gör jag inte idag.

2 kommentarer

  1. Susanne Perneholm

    Hej!
    Jag håller med dig om att det var starkt gjort av den där tjejen att vägra mörka sanningen. Det är det enda som hjälper i det långa loppet, både för henne som närstående och för hennes pappa i sin alkoholism. Jag blir glad och tacksam för att du skrev detta inlägg, ju fler vi är som lyfter denna fråga – dessto bättre. Vi kan hjälpa till att lyfta bort skamoket som många bär på. Insikten om att inte vara ensam i denna situation kan vara både ge styrka och inge hopp. Jag har också en blogg där jag skriver om detta ämne ibland och ser att intresset är stort. Vi är många som berörs.Tack för dagens inlägg Fredrik. Med vänliga hälsningar Susanne

  2. Birgitta

    Tack för ett bra inlägg på bloggen. Och skicka en stor och varm kram till tjejen som är så öppen! Visst är det jobbigt att vara medberoende men för att kunna ge och få,hjälp,så måste man vara öppen. Vi som står vid sidan om och inte vågar fråga och visa att vi ser måste också bli modigare och starkare. Forsätt gärna att dela med dig och som du skriver får dina berättelser komma närmade orkar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.