Med Kalle får jag inte LOV!

Kalle Sjöström fördömer LOVen på sin blogg och menar att införande av LOVen inte ökar valfriheten utan enbart gagnar företag som gynnar sina aktieägare.

Kalle påstår helt riktigt att de äldre inte har någon valfrihet. Ingen rätt att välja. Och han har helt rätt. I vår kommun har de äldre inget att välja på. Vi har den kommunalt bedrivna vården och det är helt rätt ingen valfrihet i det. Ta det eller så är du utan. LOVen med dess möjligheter har också majoriteten sagt nej till.
 
Kalle gör dessutom gällande att bristen på SÄBO platser också begränsar valfriheten. Och här måste jag ge Kalle rätt igen. Nämnden har som vi känner till lagt ner Orion med de 8 platser som fanns där. Många valde Orion. Vi har förvisso haft tomma platser en tid. Men många veckor har vi haft betydligt färre tomma platser än de 8 som nämnden nu tagit bort. Behöver jag säga att jag reserverar mej mot detta .
 
Sen menar Kalle att biståndsbedömningen är en flaskhals som omöjliggör valfrihet för den äldre. Helt rätt är att innan man är biståndsbedömd och beviljad en SÄBO plats så kan man inte själv välja att flytta till en sådan. Och det är absolut inte heller LOVens intentioner. Då har man missuppfattat saken.
 
Det är på nåt sätt enligt Kalles tankar helt kört sedan man blivit biståndsbedömd. Men det är då enligt mitt sätt att se det valfriheten börjar för den enskilde i och med LOVen. I de kommuner där LOVen är införd har man då rätt att även välja andra aktörer som erhåller samma tjänster och till samma kvalité som fortsatt socialnämnden är ansvarig för.
 
Man kan välja eller avstå att välja och ta den kommunala vården. I en del kommuner är det t o m så att socialnämnden endast är beställare av vården. Då beställer man även av kommunen den vård man vill ha. Men kvalitén är socialnämnden alltid ansvarig för.  
 
Så Kalle. Valfrihet är för mig mer än ett slagord. Det är en realitet som jag kommer kämpa för så länge jag håller på med min politiska gärning. Ett starkt civilsamhälle är en viktig grundpelare i den kristdemokratiska ideologin. Däri ingår också den enskildes möjlighet att välja. Så nog tycker jag de äldre ska ha rätt att välja utifrån de ramar som finns. Förstår inte varför du vill förvägra dem det. Och som jag tidigare motionerat om så anser jag fortsatt att även Vännäs kommun ska införa LOV.(Lagen Om Valfrihet)
Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. Barbro Johansson

    Hej Hans-Inge!
    Som ”lite” äldre blir jag glad att se och läsa ditt engagemang i frågor som rör äldre och deras anhöriga.
    Stå på dig! Du har alldeles rätt i din argumentation.
    Att det finns människor med tunnelseende är bara att beklaga. Som är så fastlåst i sin ideologi att man vägrar att se till det bästa för individen,VALFRIHET!

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Lisbet Olofsson (2011-11-25 07:34)
    Men det är hög tid. Vet du var för jag jobbar så frenetiskt med denna fråga. Jo man är ju inte evigt ung. 🙂 Och jag vill välja vart jag ska bo.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Barbro Johansson (2011-11-25 09:08)
    Tack Barbro för uppmuntran. Jo jag ger mig inte. Även de äldre har rätt att tycka till hur man vill ha det. Men som du skriver är det alldeles för många tunnlar i sammanhanget. Och den senaste skandalen med Carema gör inte saken bättre. Men vi ska komma ihåg att skandaler även händer inom kommunal verksamhet. T ex det som hände i Piteå för en tid sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.