Upp till bevis Kalle!

Jag frågade tidigare Kalle om LOV. Men han sa blankt nej. Sen kan han inte nog poängtera att han inte anser LOV:en ger någon valfrihet för äldre.

Kalle menar att LOV inte ger någon valfrihet för de äldre då det finns för få SÄBO-platser. Här måste jag likt förra gången ge Kalle helt rätt. Under den socialdemokratiska eran har äldreboendena successivt nedmonterats i vårt land med argument som att man ska bo hemma istället. Och det är i grunden mycket bra.

Men återigen så ska det finnas möjlighet till en plats när boendet hemma blir för ansträngande och besvärligt. När hälsan kräver mer hjälp än den anhörige klarar av eller om jag helt plötsligt blir lämnad ensam och inte klarar mig själv. Så du gör en helt rätt analys. Men vi kämpar att förändra detta och hade vi inte haft så ohemult motstånd mot LOV:en från majoriteten i Vännäs så hade också Kalle fått se vilka möjligheter som öppnar sig. Men vi har väl om jag inte missar nån 4 kommuner i vårt län som infört LOV:en.

Biståndsbedömningen framförs som en broms av valfriheten. Och visst kan det vara så. Men vi måste ha en rätt bedömning av de insatser den äldre behöver så vi kan inte runda den.

Jag vill ge Kalle en historiebeskrivning av verklighet.
När allians regering tillträdde och Maria Larsson fick ansvar för äldrefrågorna så tillsattes ganska snabbt en utredning dels hur man ska kunna öka SÄBO-platserna i vårt land men också en annan utredning tillsattes av Maria och det var just att utreda vilka valmöjligheter den äldre har. Jag följde arbetet på nära håll. Den senare utredningen leddes av Acko Ankarberg Johansson (vår nuvarande partisekreterare) och denna utredning ledde sedan till lagförslaget LOV. Så det är en produkt jag är stolt över. Enbart lagen ger inte full valfrihet men flera steg åt rätt riktning som annars inte varit möjligt.
 
Kalles tes är att om inte LOV:en ger full valfrihet för det finns faktorer som bromsar den så är alltså LOV:en helt värdelös. Det kortsiktiga tänkandet är ungefär som att anse att alla bilar inte är bra för det finns några som inte funkar som de ska.
 
Du ansåg i ditt förra blogginlägg att du inte vill motarbeta valfrihet för äldre. Ta då in vad LOV:en egentligen innebär och om du gör det på ärligt sätt så kommer även du anse att LOV:en möjliggör valfrihet i betydligt större grad än om den inte funnits. Sen om man gillar det eller inte är en annan sak. Men man kan inte säga att man medverkar till valfrihet om man motsätter sig LOV:en.
 
Så upp till bevis Kalle!
 
Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Hårt arbetande

    De som är emot är antingen politiker, rädd att förlora jobbet (dvs, jobbar kommunalt) eller så tillhör de den missunnsamma grå massan som blir mindre o mindre för varje val.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Hårt arbetande (2011-12-04 14:15)
    JA LOV:en är inget att vara rädd för. Den öppnar upp valmöjligheter. Massan du pratar om blir helt riktigt mindre varje val i landet som helhet. Men här i norr har den röda massan blivit starkare vilket vi ser då det är få kommuner i norr som infört LOV.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Jag ger upp nu. Jag lyckas inte att göra mig förstådd i den här frågan. Valfrihet för de (oss) äldre är bra så långt det är möjligt. Jag försöker bara visa att full valfrihet, när det gäller själva boendet, är en helt ouppnåelig tanke. Det är närmast skamligt att försöka få folk folk att ens tro det.

    ”Upp till bevis”, säger du. Jag fattar tyvärr inte vad för bevis du vill att jag skall lägga fram. Är det inte bevis nog när jag påminner i olika inlägg om hindren för ett fritt val av boende?

  4. Hårt arbetande

    Likt kraschen efter ett sorkår kommer de att gå tillbaka plötsligt, när andras pengar tagit slut.

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-12-05 06:28)
    Jag tycker nog att jag förstår vart du vill komma. Och visst håller jag med. Full valfrihet kan man inte komma till när man har t ex biståndsbedömningen, få SÄBO platser etc. Men vi måste vara överens om att LOV:en hjälper till att få en valfrihet och framför allt i hemtjänsten. Men full valfrihet åstadkommer man nog inte ens med LOV:en heller. Helt rätt Kalle! Och allra helst om man inte inför den. Blir det nu en tvingande lag så blir det en annan situation.
    Ingen har nog sagt eller trott att man med LOV:en kan ge full valfrihet, inte ens en kristdemokrat som jag. Men en riktigt god bit på vägen till valfrihet är det när man infört LOV.
    Det jag menar med ”upp till bevis” är att även du vill ha valfrihet så mycket det går. Och det tycker jag den ovanstående kommentaren andas. Då måste LOV vara nåt även för dej på den vägen, Så jag säger som förut. Vi är nog inte så ”oöverens”. 🙂 Men inte får du ge upp. Vi måste hitta nåt nytt att debattera! :-).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.