Torpet ska rivas!

Idag hade vi ett intressant kommunstyrelsesammanträde. Och som vanligt i motsats till Umeå så började vi tidigare och avslutade senare än normalt.

I Umeå har man kommunstyrelsesammanträde 10 minuter och all debatt i fullmäktige. Men i Vännäs har vi debatt i alla forum. Många intressanta frågor diskuterades och beslutades på detta sammanträde.

Vi diskuterade både stora och små frågor. Skolbyggnader och var de ska ligga å ena sidan och å andra sidan en likhet hur vi behandlar våra anställda med julklappar. Jag menar inte att någon fråga är viktigare än den andra men de har olika karaktär.

Julklappar till all personal är för mig en självklarhet. Det kan inte vara så att om man är anställd av Vännäs kommun så får vissa julklappar och andra inte. Vi har en kommunallag som tydligt pekar på att man ska behandla alla lika.

När det gäller förskolan Torpet så beslutade vi att inte renovera den ca 40 år gamla byggnader. Utan vi beslutade att tills vidare sätta upp moduler för att lösa verksamheten tills vi har byggt en ny förskola som säkerligen kommer ta minst ett par år. 

En annan fråga som tilldrog sig en större diskussion var byskolorna. Verksamheten har ju fullmäktige redan beslutat flytta till Vegaskolan så det var mer byggnaderna vi diskuterade denne gång. Kommunstyrelsen beslutade att i första skedet ska byarna få möjlighet att förvärva lokalerna.

Om det inte finns intresse av byarna att ta över byggnaderna så ska de säljas på öppna marknaden och om det sedan inte finns intresse så ska byggnaderna rivas. Som jag även sa i debatten så ser jag en rivning som totat sanslös och ett misslyckande för oss att skapa intresse för byggnaderna. Och som jag tidigare skrivit så vore det väl intressant att i ett sånt läge få företagare till orterna.

Det finns tydligen intresse av byggnaderna och det borgar ju för att vi slipper riva. Centern ville att vi fortsatt ska behålla byskolorna tills vi har byggt om på Vegaskolan. Ett förslag som är ganska klokt men saknar en viktig ingrediens som gör att det faller. I förslaget finns ingen medelsanvisning alltså vart vi ska ta pengarna ifrån. Och i det ekonomiska läge vi är, där vi måste spara på flera håll finns det inte utrymme att plocka 10-11 miljoner/ år någon stans. Så därför kunde jag inte bifalla det förslaget.

Så nu får vi hoppas på intresse för våra tre skolbyggnader. Vegaskolans byggnation diskuterades och verksamheterna hade synpunkter som inkommit och dessa skulle i möjligaste mån inarbetas om det inte alldeles sticker iväg kostnadsmässigt.

Årsredovisning 2012 diskuterade vi förstås och även tilläggsbudget 2013. Långt ner på dagordningen hade vi en motion som Kristdemokraterna lagt att inför ”Nuddis”.

Ett system som finns och som många kommuner har infört som tydliggör hur och när man har sitt barn på förskolan. Funkar så att när barnet kommer på förskolan så tar man sin bricka och nuddar en maskin som då registrerar närvaron maskinellt istället för att göra det manuellt.

Sedan har man möjlighet att på ett konkret och bra sätt möjlighet att följa upp bemanningsbehovet på förskolorna utifrån närvaron. Alltså behovet av personal blir tydligt kopplat till närvaron och antal barn.

Som vanligt så ville majoriteten inte bifalla motionen. Även om det uttrycktes att det kan komma sen. Alltså med andra ord vi säger nej till motionen nu men kan mycket väl införa "Nuddis" längre fram när det blir lämpligare av olika anledningar. Så verkar majoriteten handla i vår kommun. Återkommer i detta vid annat tillfälle där jag kommer lyfta fram konkreta exempel.

Och tyvärr så följde även de borgerliga kamraterna med i ett förslag till avslag. Även om de borgerliga kamraterna tyckte att det finns positiva delar i förslaget, men när vi kom till beslut så svek modet.

Så tydligen är jag ensam i kommunstyrelsen som anser att det är viktigt att på ett tydligt o enkelt sätt få reda på hur behovet verkligen ser ut i förskoleverksamheten. Så frågan fortsätter i fullmäktige.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-04-15 19:45)
    Måste ju göra rätt för arvodet 🙂 Ofta så står det ju inte så mycket i tidningen vad som händer. Så vi måste ju sköta rapporteringen själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.