Viktigt besöka verksamheter.

I går onsdag var jag på intressanta besök i verksamheterna tillsammans med gruppledarkollegorna i alliansen Nicklas Sandström Ewa-May Karlsson och Maria Lundqvist Brömster. Vi besökte dels hjärtcentrum men också medicincentrum och så hade vi en lunch tillsammans med vår sjukvårdsdirektör Brita Winsa där vi diskuterade utmaningar, framtid och kommande budgetar.

På hjärtcentum fick vi bra information om de utmaningar man har, men också vilken fin verksamhet vi har på hjärtcentrum. Man är ca 420 medarbetare som tar emot ca 6000 mottagingsbesök/ år och ca 1100 thoraxpatienter årligen. Många kommer från våra grannlän i regionvården. Vi fick också reda på utmaningarna rent ekonomiskt då t ex en Tavi klaff kostar i storleksordning 180 000 kr. På hjärtcentrum, som bildades på 80 talet, har man kontinuerligt arbetat fram nya metoder som nu är standard. Fredrik förklarade lite vad som hänt de år han arbetet vilka var många. Han fick lämna vårt möte för han skulle in och operera ett hjärta.

Besöket på medicinscentrum visar också på deras utmaningar. T ex ökar dialyspatienterna lavinartat. Nu har vi självdialys också men den kan inte alla klara även om man i allt större utsträckning arbetar med att öka självdialysen. Andra utmaningar är t ex bemanningen på MAVA och SPEVA. På MAVA har man ca 102% beläggning och på SPEVA är beläggningsgraden 107%. Även om den har lättat lite på senare tid så man har kunnat öppna några fler vårdplatser, så är det en tuff situation att klara bemanningen inför sommaren. På medicinscentrum är man ca 320 medarbetare, 60 läkare och inte mindre än 34 000 öppenvårdsbesök görs årligen. Något jag funderade på när vi lämnat besöket är att de 3 personer som sköter posthanteringen borde inte behövas i tider av digitalisering. Men fortfarande är det stor hantering av fysiska pappershandlingar.
Stort tack för väldigt intressanta besök.

I samtalet med sjukvårdsdirektören samtalade vi runt utmaningar som t ex ekonomin, personalförsörjningen bl a, men också om etiska frågor i vården. Men också att vi tagit med oss erfarenheterna från besöken under förmiddagen.