Är inte Lycksele hållbart?

Det var för första gången riktigt roligt att vara i Kommunfullmäktige. Visst är alla möten intressanta men igår började man skönja en debatt, en diskussion om vart vi vill. Och som i ett pokerspel, så började partierna bekänna färg och var tvungen att visa sina kort. Och många av åhörarna såg bluffarna som finns.

Vi i MP har under våren satt oss in i det läge som Lycksele befinner sig i men igår lade vi vårt första riktigt skarpa förslag. I kommunens "vision" vill man skriva – Bäst på tillväxt. Vårt förslag var bara ett ord till (hållbart) så att det skulle stå – Bäst på hållbar tillväxt.

För vi kommer inte som liten kommun att i någon kommunranking att mäta oss med drakar som Solna, Vellinge och liknande. Man kan ju undra varför av de tio första ingen finns norr om uppland? Men däremot kan vi mäta oss med dem när det gäller kvalité. Att vara tydligare på att detta ska ske utan kostnad för kommande generationer, utan kostnad för miljö och hälsa, och utan kostnad för de värden som vi alla delar på idag. Detta visar på att en liten inlandskommun gör det som de stora inte TÖRS, törs ta ansvar.

Debatten som följde var fantastisk. Mumsigubbarna visade sitt rätta ansikte när de pratade om att kärnkraften är framtiden för någon annan kan ju ta hand om avfallet. Sussinussarna visade att de förstod att om vårt förslag gick igenom skulle vi fått för stort utrymme, trots att deras partiprogram kräver just detta. Så beslutet blev att vi istället skriver in ett ansvarslöst "Bäst på tillväxt".

Men jag är ändå så glad att gårdagens Fullmäktige inte blev ännu ett klubbviftarmöte med färdiga beslut. Och att partierna börjar bekänna färg…

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Krister Fjällstedt

    Nej, Lycksele är inte hållbart. Men det beror inte på att vi är dåliga på att förvalta och utveckla gröna värden eller att vi inte törs ta globalt ansvar för miljön, utan främst på att vi inte har tillräcklig tillväxt i sociala och ekonomiska värden. – Jag menar att vårt problem är att vi inte lyckas förvalta våra resurser (gröna, mjuka, hårda) på ett sånt sätt att det bidrar till samhällets hållbara utveckling.

    Det handlar alltså inte om att våga, utan om att göra rätt saker utifrån förutsättningarna. -Det är hållbar utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.