Tiden är ingenting

Har varit i Lycksele över helgen. Familjen samlade trupperna på Näset, i syrrans vackra hus som ligger på en kulle som faller ner mot det stora, evigt blå Arvträsket. Mor Gunhild som fyllde 80 år skulle firas. Åren som hastat iväg, i smyg och som lämnar en känsla av att tiden är ingenting. Jo, jag anade förvåningen i min mors ögon och en stilla vädjan: hur gick detta till? Mamma som är född i Hacksjö 1934 är årsbarn med Kalle Anka, Sven Wollter, Gagarin, P O Enquist, Ingvar Carlsson och var barn när Hitler förklarade krig mot världen. Sådant ger perspektiv på tillvaron. Själv föddes jag 1958, samtidigt som USA inlede en ny kärnvapenprovserie. Jag är faktiskt född på samma dag som Bruce Dickinson, sångare i Iron Maiden.

Arvån, Bjurselefors, Hällnäs, ställen längs den smalspåriga järnvägen mellan Lycksele och Umeå. Dunk-dunk, vagnen som kränger under färden genom den skira grönskan. Det är första gången jag åker den sträckan på över trettio år; då med en motorvagn med stenhårda säten, tillverkad i Italien vilket inte var speciellt lyckat när kylan kom. Men på den tiden fanns det en tanke om att man skulle plåga ihjäl resenärerna, i varje fall skrämma dem så pass mycket att de inte åkte fler gånger. I mitt fall så kan jag säga att det lyckades. Nu färdas man genom inlandet i moderna, bekväma tåg som konkurrerar i tid och pris med landsvägsbussarna. Jo, jag kommer att välja det färdsättet fler gånger, absolut.

Läste att framtidens datorer kommer att ha mänskliga känslor. Ska det verkligen vara nödvändigt? Vad gör man ifall datorn blir på dåligt humör, rent av deprimerad? Ska den gå i terapi, rent av utsättas för fobiträning? ”Gomorron datorn, kan du plocka fram firmans balansräkning?” ”Hum …” ”Balansräkningen, tack!” ”Äsch, far åt helvete, jag är inte på humör idag!” Nej, tack jag vill även fortsättningsvis ha en totalt känslokall dator, som räknar sina ettor och nollor, och utan knorr levererar de svar jag ber om. Däremot kan ju redan idag datorer bli sjuka. Jag har själv haft ett flertal virussmittade och dementa datorer.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.