Energialstrande varelser

Hemma i ett grått och blött Umeå. Kanske är det någon tankspridd typ som rest söderut och råkat packa ner sommaren och tagit den med sig. Konstigare misstag har väl skett. Nåväl, detta kan vi inte göra något åt. I fjol vid den här tiden plockade jag mängder med murklor. Gick kors och tvärs över kalhygge efter kalhygge och fann en hel. Har fortfarande frysen full av fjolårets murklor. Så i år får murklorna vara i fred. Man ska ju inte äta murkelstuvning allt för ofta, så det jag fryst in lär räcka i flera år.

Vi är energialstrande varelser. Varenda cell består av vibrerande energi, och när nervcellerna kommunicerar med varandra, och skickar information vidare, så blixtrar det till i mötet mellan dem. Utan energi dör cellen. Bara när det gäller våra nervceller, så finns det drygt 100 miljarder av dem, och de kommunicerar med elektriska impulser.

hjärna

Utan nervcellerna skulle inte den grå klumpen på dryga kilot, hjärnan, fungera särskilt bra. Alla dessa nervceller gör så att vi kan se, höra, lukta, tänka, minnas. Av olika anledningar dör nervcellerna mer eller mindre snabbt. Men ha tröst. Hjärnan är nämligen plastisk, vilket innebär att den är föränderlig och anpassningsbar. Den kan förändra sin uppbyggnad genom att skapa nya förbindelser mellan nervcellerna. Eftersom hjärnan förblir plastisk hela livet kan vi ständigt lära oss nya saker och den kan återhämtar sig efter en skada. Den finner nya omkopplingar. Så kan det även vara med våra tankar. Var gång vi tänker en ny tanke, så bygger hjärnan om sig. Det är därför man ska passa på att byta ut ”gammalt skit” med ljusa, positiva tankar. Tänk i nya banor. Byt ut bitterhet mot tacksamhet, högmod mot ödmjukhet, ilska mot glädje. Eller tänk en stund på det som finns inom oss, det under som får alla dessa nervceller att fungera och hålla oss vid liv. Ett inre kosmos.

För övrigt funderar jag att under denna gråa dag, åka iväg till Biltema och köpa en liten grill, en sådan man kan bära med sig ut i det gröna, ner till älven – eller var nu hungern leder en.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.