Esterturnén – en succé

Kent Lundholm

Efter vår extra föreställning i Lycksele.

Jag och Patrik Frohm har sannerligen blivit ett med varandra och ser varandra och delar historia.  Förutom att han sjunger och spelar vackert är han en perfekt medhjälpare; särskilt då vi av ödets nyck råkar ha ungefär lite sjuka humor. Åter ett hundratal i publiken och det ropas redan om ett tredje framträdande, då så många i Lycksele (där Ester verkade fram till 1985). Nästa anhalt blir Storuman (utan Patrik), sedan väntar Åmsele tillsammans med Patrik.

>>> Se turnéschema 

Skrivandet av Älskade Ester blev mitt livs svåraste uppgift. Är fortfarande förvånad över att den blev av. Att sedan sammanfatta 600 sidor på en timme är omöjligt. Särskilt när det fiktiva har kokats samman med det dokumentära. Vad är vad? Som livet självt. Ibland fri sikt mot horisonten, ibland förblindad av snödrevan. Jag kåserar fritt kring och om skrivandets glädje och helvete, tar med publiken till köpingen Lycksele anno 1929 – året då Ester anlände till ålderdomshemmet nere vid Lugnet, där hon blev kvar i 56 år. Får ofta frågan: ”Hur bar du dig åt? Alla dess sidor och ord, var kom dom ifrån? Hur kunde du beskriva Ester så sann, så verklig? Du var ju trots allt sjuk.

Ingen aning! Vet ej! Minns inte!

Sanning och fiktion sida vid sida, som smälte ihop. Dessutom var jag allvarligt sjuk. Parkinson och med två samtidigt pågående romanprojekt. Men en sak vet jag. En sådan roman skriver man ENDAST ENDA GÅNG I LIVET.

Behovet av platser på ålderdomshemmen var den här tiden stort, kommunen har svårt att finna personal. Den tidens ålderdomshem är rena rama sjukstugan. Många hinner fram lagom till att de ska dör. Här placeras även svårplacerade människor. Familjen Nilsson splittrades då samkönade tvingades dela rum. Ester fick ett eget rum.

Vi är bättre än dom

30-talet var en farlig tid för de som var eljest.

30-talet var en farlig tid då det runt om i Europa ropades ut att gruppen Vi var ett bättre slags människor än DOM. Reaktionära, främlingsfientliga idéer tar allt mer plats. Samtidigt syntes tecken på en framväxande välfärd och trygghet. Sverige var fortfarande ett orättvist land. I början av trettiotalet blev Ester synlig i Lyckseles stadsbild och hon sökte sig till kyrkan.

Ester blev en främmande fågel. De såg en kvinna med krökt rygg som hasade sig fram längs gatorna, långsamt, i knapp styrfart. Alltid klädd i en svart lång, luggsliten kappa, med en underlig hatt nertryckt över öronen, en rutig handväska som hon höll med båda händerna … och med ett par på tok för stora skor på fötterna.

Ryktet sade att hon var nalta eljest och några lustigkurrar hade döpt henne till kyrkråttan. Det var till och med farligt att vara en annorlunda männisch —sådana ansågs vara störande, i vägen—eller om en skolunge krävde för mycket hjälp av lärarna—så kom stämpeln fram. IDIOT.

Agiterar mot fördomar.

Det kallades ARVSHYGIEN. Tanken var välja bort dåliga anlag och genom idogt steriliserande se till att just den här idioterna inte äla å sä någon fler gång. Speciella Idiotskolor (även för sinnesslöa, i olika grad).

Under ytan fanns en allmänbildad autodidakt som lärt sig läsa och skriva vid tio årsåldern och som kunde allt om fornstora dagars kungahov. Men det kunde ju ingen se. Folk såg ju bara en krumryggad kvinna som led av långsamhet i ben och i sitt tal.

Häradshövdingen Thomasson räddade Vindelälven från att bli reglerad och utbyggd.

Men hon var en modig överlevare och folk gillar människor som kämpar. Inför framträdandet i Åmsele ska jag väva in häradshövdingen Thomasson; en passande, verklig person som var en förgrundsfigur i räddandet av Vindelälven. Han blev kallad för Vattenfalls fiende nummer 1.

Häradshövdingen Thomasson var chef över Domsagan Lycksele, Storuman, Åsele – till ytan landets största. Häradshövdingen var en märklig högerman: Struntade i frågorna om skatterna. Han vurmade för naturen, var hjälpsam mot små och fattiga, förstod att folk tjuvsköt sig en älg när hungern blev svår.

Han var en utpräglad humanist som litade på förnuftet, som av hävd fått sin framtid utstakad som en man för riksdag och regering, men som bröt sig loss och flyttade till Lycksele, en plats på jorden han älskade intill sin död 1981. Dessutom tog han sig alltid tid att stanna till och prata med Ester och faktiskt BJÖD hem Ester på fika.

När Ester av häradshövdingen blev inbjuden till tingsfikat, sträckte hon armarna mot skyn, slöt ögonen och ropade av pur glädje: ”

”Å då jer jag å bjudd”

 

Beställ Älskade Ester

(239 kr inklusive frakt (600 sidor): Bokus.com

 

”Årets utgivning av svensk litteratur måste vara riktigt högklassig om det i höst visar sig finnas ett halvdussin böcker mer värdiga att nominera till det skönlitterära Augustpriset än den här.”

 Hans Olov Ohlson NSD

Beställ idag!

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Lyckselejänt

    Tänk om Du o Patrik kunde börja med berättarkvällar. Det finns så många människoöden som borde få komma upp i ljuset. Eller hur?
    Jag skulle sitta på första parkett. Läser nu om ”All världens lycka” Älskar dina böcker!

    • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

      Jo, det vore trevligt. Om vi kan hitta någon som finansierar det hela. Både jag och Patrik försöker leva på att vara ”Kulturmän”. Det är inte lätt. Men man skulle kunna pröva med att ta inträde, sen kan nån kanske baka bullar, en annan kokar kaffe. Men jag vet inte vad folk är beredda att betala. Jag får ju mina arvoden från ABF, men det gäller bara om arrangemangen är knutna till nåt bibliotek. Sen måste man hitta en lokal som inte är så dyr. Jag har fått många förfrågningar från folk som vill ha hjälp med att skriva deras livsberättelser. Men folk tror att jag ska göra det gratis. Det går ju inte. Dessutom är jag så pass sjuk i min Parkinson, att jag måste fördela orken så att de åtminstone ger mig fem-sex arbetstimmar. Väldigt roligt att du gillar mina böcker. All världens lycka bygger på två verkliga parallella historier: 1. Bertil Brändström i Maltträsk och hur han fick jävlas med sin sin koja. Det mesta har hänt på riktigt. 2. Min fars eviga skjutande på räven utan att träffa. Mvh Kent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.