Kostbloggen

Medelhavskost v/s nordisk kost

Visste du om att det har gjorts en studie där vår nordiska mat jämfördes med den omtalat nyttiga medelhavskosten?
90 försökspersoner fick basera sin kost på rotfrukter, bär, frukt, fullkorn av havre, råg, korn och vete, rapsolja, strömming, sill, lax, magert kött, fågel och baljväxter såsom gröna ärtor och bruna bönor. Livsmedlen ger en bra fettkvalité med dess höga intag av enkelomättat fett och omega-3. En hel del av spannmålen innehåller dessutom lösliga fiber som har en dokumenterat kolesterolsänkande effekt. Även sockerintaget är minimalt.
Deltagarna fick lägre blodtryck, bättre blodfetter, förbättrad insulinkänslighet och de gick ner i vikt trots att de inte fick några restriktioner på mängderna.
 Ta med lite av dessa tankar in i helgen och servera tex mathavre med rotfrukter, ugnsbakad lax och en hemmagjord aioli på kallpressad rapsolja och färsk vitlök ikväll!
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare, lic gruppträningsinstruktör, dipl massör, lic kettlebellsinstruktör
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.