Kostbloggen

Ricotta – en blygsam ost

Ricotta-ost är ett livsmedel som fått alldeles för lite uppmärksamhet i Sverige, till skillnad från Italien där den serveras till alltifrån pasta, till grönsaker som till efterrätter. Konsistensen är liknande en lätt grynig creme fraiche men den har en lenhet som är svår att hitta i andra produkter. Dessutom fungerar den bra som smalmat i och med dess låga fett- och kaloriinnehåll.
Så köp hem en burk och provsmaka nedanstående recept!
Canelloni med ricotta och spenat
4 port
200g färska lasangeplattor
150 g färsk eller tinad bladspenat
250 g ricotta
Salt och peppar
1 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater med basilika
1/2 dl parmesanost
Veckla ut de färska lasangeplattorna och skär av dem med ca 15 cm mellanrum. Fördela spenaten och ricottan längs ena kanten, salta och peppra efter smak. Rulla ihop varje canneloni och lägg med skarven nedåt i en ugnssäker form där du ringlat olivoljan i botten. Häll över de krossade tomaterna och strö den rivna parmesanosten på toppen. Ställ in mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 min.
Och vill du hellre smaka den som efterrätt gör du det gärna tillsammans med färska jordgubbar och flytande honung. Eller varför inte både och?
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare, lic gruppträningsinstruktör, dipl massör, lic kettlebellsinstruktör
 
Foto: eget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.