Polenta
Polenta är små gryn som framställs ur majskornets kärna och då majs är glutenfritt är detta ett utmärkt livsmedel om du är glutenintolerant eller väljer bort vete av andra anledningar. Polentan äts bland annat till huvudmålen i Italien där polentakaka kan serveras tillsammans med en köttbit och rostade grönsaker. Men den kan även användas till morgongröten, där den liknar mannagrynsgröt i smak och konsistens. Tack vare sötman i majsen behövs oftast mindre eller inget extra tillsatt socker alls.
Polentagröt – 4 port
9 dl sojadryck med vaniljsmak
1,5 dl polenta
½ kryddmått kardemumma
En nypa salt
Koka upp sojadrycken och vispa ner polentan. Låt sjuda under omrörning i 5-6 minuter, späd med mer sojadryck om du vill ha en lösare gröt. Smaka av. Servera som den är eller med sojadryck/mjölk till.
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
Mail: [email protected]
Senaste kommentarerna