Kostbloggen

Liten nötmandelfrö-guide

Valnötter är de enda nötter som innehåller fettsyran omega-3, vilken är viktigt för hjärnan, synen, blodet och lederna. Det frö som också kan stoltsera med detta är linfröet, men kom ihåg att de måste vara krossade för att vi ska kunna ta upp det från tarmen.
Paranötter är framförallt rika på Selen (som annars mestadels finns i fet fisk och inälvsmat), men även på E-vitamin. Dessa jobbar tillsammans i kroppens immunsystem och bildar ett starkt försvar.  Dessutom innehåller paranötter en hel del magnesium vilket är viktigt för vårt hjärta och våra muskler.
Cashewnötter innehåller framförallt mycket magnesium och E-vitamin.
Hasselnötter och sötmandel innehåller stora mängder E-vitamin som är en antioxidant även på egna ben, men även jordnötter har en hel del av detta vitamin.
I pumpafrön finns samma höga mängd E-vitamin som i hasselnötter men de innehåller även mycket magnesium och en hel del järn och zink.
Sesamfrön med skal används ofta i vegetarisk kost då det innehåller mycket kalcium, zink och järn, vilket vegetarianer och veganer ibland kan få brist på. Fröet innehåller även mycket magnesium.
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.