Kostbloggen

Koka grönsaker eller ej?

Försvinner alla vitaminer ifrån grönsakerna om man tillagar dem?
C-vitamin och B-vitamin är båda vattenlösliga vitaminer som är känsliga för värme och syre så för deras skull kan det vara klokt att tillaga grönsakerna så kort tid som möjligt, exempelvis i en wok. Samma sak gäller om maten upphettas på nytt igen. Vid kokning urlakas dessa vitaminer till kokvattnet, varför du gärna kan använda dig av detta till soppa som förrätt eller sås till maten. Försök även att använda så lite vatten som möjligt vid kokning.
För alla vitaminer är det dock inte bara negativt med tillagning. Betakaroten, ett förstadium till A-vitamin som finns i t.ex. morötter, plockas faktiskt upp lättare efter tillagning. Även fermentering (jäsning) av grönsaker gör att framförallt B-vitaminer ökar i grönsakerna.

 

/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.