Kostbloggen

Välling

Visste du att vällingen är nästan helt och hållet svensk? Kanske är det därför så många som 90% av alla barn mellan 6 månader och två år dricker eller har druckit välling, medan det i andra länder är vanligare med gröt eller yoghurt i denna ålder.
Som kuriosa användes förr i tiden ett ko-horn istället för nappflaska när maten skulle ges. I hornets smala ände fanns en bit skinn som barnet sög på för att få i sig mjölken. Så småningom började mammorna mixa ihop egna vällingblandningar som kunde bestå utav mjöl, mjölk, socker och smör.
Idag finns vällingbladningar både som pulver och i färdigblandad tetra och med alla olika inriktningar som kan behövas; glutenfri, med och utan fibrer, åldersanpassad, med smaksättning etc. De flesta vällingsorter innehåller vassleprotein och maltodextrin, och båda dessa komponenter har setts ge bra effekt på återhämtningen efter ett träningspass. Kanske borde vi vuxna lära av barnen? 🙂
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
Foto: Stefan Strömvall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.