Kostbloggen

Grönkål

 

Grönkål har du förmodligen sett någon gång som dekoration, inte alls ovanligt på julbordet till exempel, men relativt få har faktiskt smakat den. Grönkålen liknar en kraftig sallad till det yttre men är köldtålig och kan stå i landet långt längre än någon annan salladssort. Efter några frostnätter mjuknar dessutom smaken något så låt det ta tid att skörda. Grönkålen är fylld med C- och E-vitamin och rikligt med kalcium, kalium och fibrer, men även en hel del järn, magnesium och folsyra. Packad med näring med andra ord!
Lyssna runt bland nära och kära om ni kan få ett färskt smakprov av någon hemmaodlare, och prova då förslagsvis att woka enligt nedan. Den har en nötig smak i sig själv som lyfts fram ännu mer vid stekning.
Grönkålen finns även som fryst råvara och då passar den bra att stuva eller blanda i en mustig gryta. Prova dig fram till din favorit!
 
Wokad grönkål:
1 finhackad lök
1 liter hackad grönkål (ta bort de grövsta ådrorna i mitten)
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk solrosfrön
Salt och vitpeppar efter smak
Börja med att steka löken mjuk i lite vatten. Lägg därefter i övriga ingredienser och smaka av. Servera tillsammans med en fisk- eller kött bit och en skiva surdegsbröd.
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
Foto: Eva Liedgren

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.