Halverad barnfattigdom

Socialdemokraterna i Umeå har idag presenterat en av våra absolut viktigaste satsningar under kommande mandatperiod. År 2010 levde åtta procent av barnen i Umeå kommun i ekonomisk utsatthet. Det innebär ca 1800 barn. Den siffran ska vara halverad fram till 2020. För en stad som vill växa är det ovärdigt att vi länmnar en del av våra barn bakom oss till ökad risk för ohälsa och sämre livschanser.

Det är förvisso ingen slump att Umeå kommun utsågs till årets barnkommun 2012 av Majblomman. Umeå har arbetat framgångsrikt med generella åtgärder för att utjämna skillnaderna som en avgiftsfri skola, fria fritidsaktiviteter, satsa på arbete åt alla och att barnfamiljer som hamnar i svårigheter får adekvat hjälp. Men det räcker inte. Socialdemokraterna kommer att prioritera kampen mot barnfattigdom ännu hårdare under kommande mandatperiod. Hela kommunorganisationen måste vara behjälplig och frågan ska allra högst upp på dagordningen.

Jag ser att Edward Riedl(m)för ett resonemang om relativ eller absolut fattigdomsbegrepp skall användas. Jag kan meddela dig Edward att hur du än vänder och vrider på detta så har vi fattiga barn i våran kommun. Och det värsta i detta är vid sidan av att inte alla barn får sina basala behov fyllda, är att barnen aldrig ens får lära sig att drömma och tro att det bästa är något som också är till för dem. Det måste vi tillsammans se till att så ska det inte vara.

Andreas Lundgren(s)
2:e  vice ordf, tekniska nämnden
Ordförandekandidat, socialnämnden

 

En kommentar

  1. Pingback: Barnfattigdom och Andreas (S)iffror | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se