Ett hårdare klimat

Är det ok att skriva exakt vad som helst om någon annan person eller en grupp av personer? För mig så är svaret enkelt, självklart kan man inte skriva vad som helst och jag önskar verkligen att tonen i kommentarsfält och i sociala medier kommer lugna ner sig. Det som är skrämmande är också att det är vuxna personer som uttrycker sig otroligt illa om andra människor, vad sänder det för signaler till våra barn och unga? Barn gör inte som vi vuxna säger utan de gör som vi gör. Vill de vuxna som uttrycker sig på detta sätt verkligen att deras barn ska göra detsamma?

Skärmen som man sitter bakom när dessa otrevliga kommentarer skrivs verkar fungera som någon form av avskärmning från verkligheten, jag tror inte att det känns lika lätt att säga samma sak om man träffar personerna i fråga. Det som också är viktigt att komma ihåg är att det är en människa bakom alla roller vi har i kommuner, regioner och på nationell nivå, det kan ju vara bra att fundera på hur det känns för dessa personer att läsa det som skrivs, eller hur det känns för deras barn att läsa det som skrivs om deras föräldrar.

Jag menar inte att debatten ska bort eller att man inte ska uttrycka sin åsikt, jag tror att det är bra att vi har olika åsikter och att det finns forum för att diskutera dessa. Tyvärr blir det dock snabbt personangrepp och så otrevliga kommentarer att jag och många med mig verkligen drar oss för att delta i den typen av forum. Jag ser människor runt om i hela landet som kämpar med detta, att å ena sidan vilja vara med och diskutera och å andra sidan må så dåligt över de påhopp debatten skapar. Varför går det inte att ha en sansad debatt utan att tala om att någon är dum i huvudet, borde bytas ut och än värre saker? Det här är en verklighet för otroligt många politiker och tjänstepersoner och det är till och med personer som slutar eller funderar på att sluta med sina uppdrag på grund av debatten i framför allt sociala medier. Då det gäller politiker så är ju dessutom de allra flesta politiker det man brukar kalla fritidspolitiker, dvs man har ett annat jobb eller sysselsättning och så är man politiker vid några tillfällen i månaden. Sen är det ju rätt enkelt idag att faktiskt engagera sig politiskt och själv driva de frågor man tycker är viktiga, jag anser att det är en bättre väg att gå än att bara kasta skit. Jag hoppas verkligen att tonen och ordvalen förändras och att alla faktiskt tänker på att det är människor man skriver om.

2 kommentarer

 1. Lolindberg

  Bästa Madde , det är aldrig (ens) när två träter.
  Tycker att Du gör ett relativt bra jobb och skulle gärna vilja Lära känna Dig och Din politik bättre…..
  Kanske är jag på FEL SPÅR
  NO HARD FEELING
  LASSE

  • Madelaine Jakobsson (inläggsförfattare)

   Hejsan! Självklart är det inte ens fel då två träter men man kan alltid hålla en trevlig ton. Alltid bra att lära känna varandra bättre. Önskar dig en trevlig jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.